Nyheter

Miljøaktivister likvidert i Thailand

Publiseringsdato: 11. juli, 2001

Skrevet av: Torgeir Norling

På under et halvt år er fire thailandske miljøaktivister myrdet. Miljø og rettighetsorganisasjoner frykter nå at flere vil bli drept og krever at myndighetene gjennomfører umiddelbare tiltak for å bedre sikkerheten for miljøvernere i Thailand.

— Han visste godt at livet hans var i fare, fortalte en gråtende Thiranuch Wanapho under begravelsen av hennes mann, Suwat Wongpiyasathit, forrige fredag. Suwat Wongpiyasathit arbeidet i en lokal aksjonsgruppe som vil bedre forholdene rundt et avfallsdeponi øst for Bangkok.


–For noen måneder siden ba han meg om å trekke meg fra aksjonsgruppa. Han mente at hvis en av oss skulle dø på grunn av protesten, så var det bedre at det ble han. Suwat trodde ikke han ville klare å oppdra våre to sønner like godt som meg, fortalte hun.


Ekteparet, bosatt i landsbyen Racha Thewa vel 40 kilometer sørøst for Bangkok, hadde i forkant av drapet mottatt en rekke trusler på grunn av deres innsats for å bedre miljøforholdene ved det avfallsdeponiet i landsbyen.


Ifølge lokale kilder har deponiet forvandlet den en gang idylliske og rolige landsbyen til en forpestet bakgård som ingen lenger vil besøke på grunn av stanken og svermen av fluer. Flere beboere har valgt å flytte vekk fra området mens andre forteller at familie og venner ikke lenger vil besøke dem fordi lukten fra deponiet er så ille. Videre hevdes det at lekkasjer fra deponiet, som daglig mottar 3500 tonn avfall fra hovedstaden Bangkok, har forurenset vannveiene i området.


Til tross for at bedriften Phairot Somphong Phanit Co, som driver deponiet, flere ganger har blitt pålagt å bedre miljøforholdene ved virksomheten har ingenting blitt gjort. Isteden for å rydde opp i forholdene har bedriften valgt å bruke sine ressurser mot de kjemper mot forurensningen fra avfallsdeponiet.


Ga ikke etter

Flere av innbyggere i landsbyen har blitt truet til taushet. Andre har blitt tilbudt penger for å slutte å protestere mot deponiet. Isteden for å gi etter for drapstruslene valgte imidlertid Suwat Wongpiyasathit å fortsette kampen mot avfallsdeponiet. Familien hadde godt nok med penger til å kjøpe seg et hus et annet sted, men den 46 år gamle ingeniøren mente det var galt å la deponiet fortsette forurensningen av lokalmiljøet. Den 26. juni ble truslene mot Suwat gjort til alvor.


Sammen med tre medarbeidere var Suwat på en liten restaurant. Her la aktivistene de siste planene før de neste dag skulle orientere det thailandske senatets miljøpanel om forurensningen fra deponiet. Litt senere entret en mann restauranten bevæpnet med en pistol. Pistolmannen avfyrte tre skudd før han forsvant sporløst. Suwat ble skutt i ryggen, nakken og hodet. Han døde av skadene på vei til sykehuset.


Politiets foreløpige etterforskning setter drapet klart i sammenheng med kampanjen mot avfallsdeponiet. Under et raid mot bedriften fant politiet detaljerte tegninger av leilighetskomplekset hvor Suwat bodde, samt åstedet for drapet. Foreløpig er sjefen for vaktselskapet for bedriften siktet for drap mens to øvrige ansatte i selskapet er arrestert. Drapsmannen som man antar er en kjent leiemorder fra det sørlige Thailand er foreløpig på frifot.


Observatører som kjenner saken mener imidlertid at ansvaret stikker dypere enn som så. De hevder at både bedriftens ledelse og lokale myndigheter er involvert i drapet. De hevder videre at korrupsjon er årsaken til at bedriften har kunnet fortsette driften til tross for gjentatte påbud om å bedre miljøforholdene ved deponiet.



Ikke alene

Suwat Wongpiyasathit er ikke den eneste thailandske miljøaktivisten som er drept på grunn av sin innsats i miljøkampen. På under et halvt år er fire miljøvernere i Thailand brutalt myrdet, alle av antatt betalte leiemordere.


Den 30. januar ble Jurin Rachapol skutt på ferieøya Phuket i det sørlige Thailand. Rachapol hadde lenge kjempet mot miljøødeleggelsene rekefarmene på øya påfører mangroveskogene. Den 1. mai ble miljøaktivisten Narin Podaeng skutt og drept under en demonstrasjon mot et steinbrudd utenfor byen Rayong. Og den 17. mai ble studentaktivisten Pitak Tonewuth skutt ned og drept i byen Phitsanoluk. Jusstudenten kjempet mot miljøødeleggelsene fra et annet steinbrudd utenfor byen.


Aktivistdrapene har naturlig nok skapt stor uro og bekymring blant miljø og rettighetsorganisasjoner i Thailand. Den anerkjente organisasjonen Kampanjen for et Folkelig Demokrati hevder at politikere fra flere politiske partier er involvert i drapene.


— Myndighetene gjorde lite for å forhindre drapene, til tross for at de var klar over at aktivistene gjentatte ganger ble truet på livet, sier organisasjonens general sekretær Suriyasai Katasila til avisa Bangkok Post.


Organisasjonen frykter at flere aktivister vil bli drept i tiden som kommer og krever at Thailands statsminister Thaksin Shinawatra gjennomfører umiddelbare tiltak for å bedre sikkerheten for Thailands miljø og rettighetsaktivister.


Martyrer

For fire miljøaktivister kommer uansett alle mulige fremtidige tiltak for sent. De er allerede martyrer for miljøkampen i Thailand. På lederplass sammenligner Bangkok Post de drepte miljøaktivistene med den brasilianske fagforeningslederen og gummitapperen Chico Mendez:


…Som Chico Mendez var Jurin Ratchapol, Narin Podaeng , Pitak Tonewuth og Suwat Wongpiyasathit vanlige, ordinære mennesker. De ble ekstraordinære på grunn av deres overbevisning og tro på fundamentale menneskerettigheter: Retten til et fredelig og godt liv, retten til å puste ren luft og retten til rent vann. Alle var fryktløse, men likevel ikkevoldelige og siviliserte