Girls of Oslofjorden
#Girlsofoslofjorden er en SOME-serie hvor Bellonas bioøkonomi team, representert ved marinbiologene Michele Legernes og Jessica Hough, setter søkelys...
Nyheter
Publiseringsdato: 24. august, 2023
Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge
Nyheter
Bellona-initiativet «Praktisk talt plast» ble lansert på Aqua Nor tirsdag. – Nå skal havbruksnæringen kurses i hvordan de forebygger plastforsøpling og sørger for at de store mengdene plastutstyr de bruker gjenbrukes og resirkuleres, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm fra scenen i Trondheim spektrum.
– Vi ønsker å sette en ny standard for havbruksnæringen, som sammen med fiskeri, står for 46 % av den identifiserbare marine forsøplingen i Norge. Sammen kan vi bidra til å løse et verdensproblem, smilte hun og la til at ambisjonen er å nå ut internasjonalt med kurset som etter hvert vil bli tilgjengelig på engelsk.
Prosjektgruppen fra Bellona, NTNU, Grieg Seafood og NCE Seafood Innovation har jobbet med å samle gode praksiser og kunnskap, som vil bidra til at de som jobber på de 1300 oppdrettene som står rundt norskekysten, nå får verktøy til å redusere bruken av plastutstyr – og ikke minst unngå plastforsøpling.
– Vår opplevelse er at alle som jobber i havbruk er opptatt av plast, så vi håper og tror at kurset blir godt mottatt av røkterne og de øvrige aktørene i næringen, sa Jostein Iversen i Grieg Seafood.
Kurset består av fem moduler som gjennom praktiske eksempler viser hvordan man får på plass gode arbeidspraksiser for håndtering av utstyr. Det er også en egen modul som som viser hvordan ledelsen kan legge til rette for at medarbeiderne prioriterer god håndtering av utstyr og resirkulering.
Målgruppen for nettkurset er fra flere ledd i verdikjeden. Det inkludere både ansatte i havbruksnæringen som håndterer plastutstyr og deres ledere, men også ansatte i servicenæringen og deres ledere i tillegg til akvakultur-lærlinger og elever på havbruk.
Nettkurset Praktisk talt plast er gratis og tilgjengelig for alle.
Modul 1 og 2 åpner fredag 1. september. Scan QR-koden eller gå inn på praktisktaltplast.no og registrer deg. Da mottar du innlogging og fortløpende informasjon om når de neste modulene slippes utover høsten.
Se en smakebit fra kurset:
Bellona har utviklet kurset sammen med NTNU, Grieg Seafood og NCE Seafood Innovation. Handelens Miljøfond har bevilget midler til å utvikle kurset.
– Jeg har lyst til å rette en stor takk til en konstruktiv, kreativ, faglig kompetent og ikke minst utrolig hyggelig gjeng som jeg har hatt stor glede av å jobbe sammen med under utviklingen av dette kurset, sier prosjektleder for Praktisk talt plast, Silje Båtsvik Rishom.
Silje Båtsvik Risholm, Miljøstiftelsen Bellona
Kari Torp, Miljøstiftelsen Bellona
Jostein Iversen, Grieg Seafood
Jonas Langset Hustad, NTNU
Karl Klingsheim, NTNU Oceans
Dominik Flatten, NCE Seafood Innovation
Synnøve Fagerhaug Dalen, Handelens Miljøfond
Det er en legitim bekymring for at olje- og gasselskaper vil kreve høye priser for CO2-lagring. På vårt offisielle FN-arrangement på klimatoppmøtet i...
Produksjon av stål står for fem prosent av alle klimagassutslipp i EU, og for syv prosent av globale klimagassutslipp. Derfor er stålindustrien en se...
Nattens valg i USA betyr at EU må ta den globale lederrollen i klimakampen, og i betydelig større grad sikre forsvar av Europas strategiske interesse...
Stemmer forestillingen om at industrien er en miljøversting? Det var bakteppet for Bellonas teamleder for materialer og industri, Martin Sveinssønn M...