Nyheter

Styrket samarbeid for tareskogen 

Tarevoktere rydder havbunnen for kråkeboller.
Tarevoktere rydder havbunnen for kråkeboller.
Max Emanuelson

Publiseringsdato: 14. august, 2024

Skrevet av: Signy Fardal

Det er gledelig at Nestlé Purina Petcare Europe med sitt engasjement innen marin restaurering slutter seg til samarbeidsplattformen NoMaRe. Dette innebærer en betydelig styrking av arbeidet med å realisere storskala restaurering av den norske tareskogen, sier Joakim Hauge, Global Head of Science and Strategy i Bellona. 

I det stille har en av Europas største naturkriser utspilt seg utenfor Norges kyst. Havbunnen langs kysten har gått fra frodig tareskog til kråkebolleørken. I januar lanserte næringsliv, den frivillige organisasjonen Tarevoktere og Bellona samarbeidsplattformen NoMaRe for å gjøre Norges ukjente ørken om til blå skog. Nå styrkes plattformen ved at Nestlé Purina Petcare Europe blir med som grunnlegger av NoMaRe.

Siden 70-tallet har et enormt område på 5000 km2 blitt forvandlet fra frodig tareskog til en kråkebolleørken langs den nord-norske kysten. Ørkenområdet er nesten på størrelse med de samlede bebygde områdene på landjorda i Norge. Krisen har oppstått som følge av en invasjon av milliarder av kråkeboller som har beitet tareskogen ned til ørken. Eksplosjonen av kråkeboller er knyttes til menneskelig aktivitet, som overfiske av kråkebolle-predatorer som torsk og steinbit. Forsøk viser imidlertid at det er fullt mulig å gjøre ørkenen om til tareskog igjen hvis kråkebollene fjernes eller reduseres. 

Norges glemte naturkrise

– Tapet av tareskogen er Norges glemte naturkrise. Gjennom vårt engasjement i NoMaRe ønsker Bellona å legge til rette for en storstilt restaurering av norsk tareskog. Det vil være viktig for oss å sette fart på forskning, kunnskapsformidling og politiske tiltak som muliggjør en nasjonal satsing for å restaurere norsk tareskog. En slik satsing kan gi Norge storstilte klima- og miljøgevinster», sier Joakim Hauge, Global Head of Science and Strategy i Bellona. 

Joakim Hauge, Global Head of Science and Strategy i Bellona.

– Samarbeid er nødvendig for å håndtere den dramatiske nedgangen i marint biologisk mangfold over hele Europa. Hos Purina lanserte vi nylig vårt Havrestaureringsprogram for å bidra til å takle denne utfordringen ved å gjenopprette marine habitater over hele Europa, fordi fisk er en del av vår utvidede forsyningskjede. Vi er nå glade for å bli med i NoMaRe-plattformen som en av grunnleggerne, noe vi håper vil gi fordeler til det marine restaureringsarbeidet som utføres gjennom vårt program i Norge på grunn av plattformens delte interesser og ambisjoner, sier Kerstin Schmeiduch, Director of Sustainability & Corporate Communications, Purina Europe. 

Tareskogen er en av de viktigste og mest biodiverse økosystemene på planeten vår. Globalt er imidlertid 60% av tareskogen forsvunnet de senere tiårene. Forskere ved NIVA anslår at en restaurering av norsk tareskog har potensiale for å gi store samfunnsgevinster, som for eksempel en økning på 50 000 tonn stor fisk årlig og 1,2 millioner tonn årlig langtidslagring av CO2. Andre forskere har anslått den årlige verdiskapningen fra 1 km2 nord-atlantisk tareskog til å være 77 millioner kroner.