Nyheter

Bursdagsfest for Ocean Forest

Bursdagskake med tare for jubilanten Ocean Forest.
Bursdagskake med tare for jubilanten Ocean Forest.
Foto: Bellona

Publiseringsdato: 15. august, 2024

Skrevet av: Signy Fardal

For 10 år siden gikk sjømatgiganten Lerøy og miljøspydspissen Bellona sammen og opprettet Ocean Forest, et forsknings- og utviklingsselskap for lavtrofisk havbruk. Bursdagen ble behørig feiret under Arendalsuka. På menyen sto kråkeboller, taresuppe, tareøl og tareburgere.

Jeg tok en kikk på pressmeldingen som ble sendt ut for ti år siden. Og jeg må si at sitatene fra Bellona-leder Frederic Hauge og konsernleder i Lerøy, Henning Beltestad nesten har enda større aktualitet i dag enn de hadde da, sa Global Head of Science and Stategy i Bellona, Joakim Hauge, i sin bursdagstale.

I pressemeldingen han henviste til sa Frederic Hauge; «Ocean Forest etableres i en tid der verden står ovenfor noen meget tøffe utfordringer. Dersom vi som miljøstiftelse skal klare å oppfylle vår formålsparagraf nytter det ikke lenger bare å peke på problemer. Vi må finne løsninger og våge å være med på å utvikle og implementere disse når prosjektet er så rett som det kan bli og tiden er inne.»

I den samme pressemeldingen sa konsernleder Henning Beltestad i Lerøy Seafood Group; «Vi tror det er klokt å utnytte styrken i både Lerøy og Bellona til å utvikle nye modeller for sjømatproduksjon samt produksjon av nye marine råvarer til fiskefôr».

En miljøsatsing

Så hvordan har det gått så langt? Jeg påstå at Ocean Forest har vært en suksess. Ocean Forest har tatt syvmilssteg i teknologisk utvikling og lagt grunnlaget for det som kan bli et lavtrofisk havbrukseventyr inn i det grønne skiftet. Og så har Ocean Forest vært en brøytebil som gjort at befolkningen og forvaltningen er langt mer oppmerksom på muligheten som ligger i denne typen bærekraftig oppdrett, sa Joakim Hauge.

Daglig leder i Ocean Forest, Harald Sveier, har vært sentral i arbeidet med å utvikle lavtrofisk havbruk i Norge de siste 10 årene.

Det har vært en enorm teknologiutvikling på dette området de siste ti årene. Vi er nå 14 personer i Lerøy Seafood som jobber med Ocean Forest. Sammen med Bellonas overordnede tanker, ideer og spissfindigheter har Oceran Forest blitt et vellykket prosjekt. Vi er en av Europas største taredyrkere, riktignok er det få av oss, og vi har aldri tjent penger. Dette er først og fremst en miljøsatsing, sa Sveier.