Nyheter

Skal USA straffes med ny klimatoll?

Bellona-leder Frederic Hauge i debatt med EUs handelskommissær Peter Mandelson.
(Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Publiseringsdato: 20. september, 2008

Skrevet av: Anne Karin Sæther

EU-kommissær Peter Mandelson og Bellona-leder Frederic Hauge møttes til debatt torsdag, og et sentralt spørsmål var: Skal USA og andre land straffes med en ny toll på sine varer hvis de ikke blir med på en ny klimaavtale?

Torsdag inviterte Europakommisjonens delegasjon i Norge til debatt om frihandel og klimapolitikk. På podiet satt EUs handelskommissær Peter Mandelson, utenriksminister Jonas Gahr Støre, NHO-sjef Finn Bergesen og Bellona-leder Frederic Hauge.

Samtlige gjorde det klart at verden er nødt til å bli enig om en ny og bedre internasjonal klimaavtale på klimatoppmøtet i København neste år. Land som i dag ikke har påtatt seg noen forpliktelser gjennom Kyoto-avtalen, som for eksempel USA, India og Kina, må bli med på den nye avtalen.

bodytextimage_P-Mandelson_tettere-paa_18-sept-08_AKS.jpg Photo: (Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

– Dette kan sammenlignes med spørsmålet om boikott av Kina-OL: Det kan føles fint for den som boikotter, men hva skjer på andre siden av døra? Skjer det noe med dem du stenger ute, spurte Gahr Støre.

– Jeg tror en straff kan føre til lekkasjer andre steder, og jeg er mye mer positiv til insentiver enn straff, la han til.

Holde på kortene

Bellona-leder Frederic Hauge var den eneste på podiet som ikke var en klar motstander av en mulig straffetoll:

– Det er viktig å ikke gi fra seg dette kortet før forhandlingene i Poznan og København. Det kan hende at dette blir en ammunisjon som fungerer best når den ikke brukes, sa Hauge.

Han pekte på at det uansett ville være en god øvelse å utrede dette alternativet, slik Europakommisjonen har bestemt seg for å gjøre.

Sarkozy og Navarsete tilhengere

Den sterke motstanden mot straffetoll under torsdagens møte i Oslo er på ingen måte en representativ holdning i alle europeiske land. Flere viktige aktører i EU, deriblant Frankrikes president Nicolas Sarkozy, støtter forslaget om en eventuell bruk av straffetoll.

Her hjemme har nylig SP-leder Liv Signe Navarsete vist at det er uenighet i regjeringen ved å ta til orde for en straffetoll.

– Det må svi økonomisk å stå utenfor fellesskapet, sier hun til Dagsavisen, og peker på at det allerede eksisterer en straffetoll for dem som stiller seg utenfor de internasjonale handelsavtalene.

– Det er et paradoks at vi ikke har et tilsvarende system for å kunne straffe land som ikke vil ta ansvar for klimautfordringene. Det er tross alt viktigere å bremse den globale oppvarmingen enn å bremse global frihandel, sier Navarsete.

Kan USA snu spillet?

Under Europakommisjonens møte trakk Gahr Støre fram muligheten av at USA kanskje kan endre dagens forhandlingssituasjon drastisk:

– Hva om USA gikk foran i stedet for å følge etter? En ny administrasjon i USA kan kanskje gjøre det. USA kan endre hele spillet.