–En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 10. desember, 2008
Skrevet av: Tone Foss Aspevoll
Nyheter
Forhandlingene om EUs klimapakke er inne i en intens sluttspurt. Polen, vertslandet for FNs pågående klimakonferanse, står nå under sterkt press for å godta EUs klimapakke.
– Norge bør komme raskt på banen med signaler om å finansiere et CO2-renseanlegg i Polen. Eksempelets makt er sterk, og det er viktig å få slik viktig teknologi oppe og stå, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.
EU skal bygge tolv pilotprosjekter for CO2-håndteringsanlegg (CCS). Polen har ønsket to av disse, men kan stå igjen med kun ett, hvis EU ikke vedtar en solid klimapakke. Klimapakken avgjøres på EU-toppmøtet som avsluttes fredag 12. desember.
Tre renseanlegg?
Halvparten av pengene fra EØS-kontingent går i dag til Polen. Bellona foreslår at denne summen går til et tredje CO2-renseanlegg i kullkraftnasjonen Polen.
Gjennom EØS-avtalen betaler Norge to milliarder kroner årlig til nye medlemsstater i EU. Denne summen skal reforhandles i 2009, og kommer sannsynligvis til å øke til 2,5 milliarder kroner årlig.
Allerede er en stor del av det norske EØS-bidraget øremerket energi. Ett CO2-renseanlegg vil koste om lag fem milliarder, og kan finansieres over to år, dersom halvparten av de norske pengene går til renseanlegg.
Norsk kompetanse
– Ved å bidra til CO2-renselanlegg i Polen kan vi bidra med mer enn penger. Her kan også norsk kompetanse industri og næringsliv nyttiggjøre seg, sier Paal Frisvold, styreleder i Bellona Europa.
Bellona reiste forslaget første gang i vår, og mener det nå er på høy tid at norske myndigheter sender et signal til polske myndigheter om at denne teknologien er svært viktig, og derfor øremerker kontingenten til et CO2-renseanlegg.
For presse: Kontaktperson i Poznan:
Tone Foss Aspevoll, informasjonsrådgiver i Bellona: 91 72 02 67
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...