Nyheter

Enighet om arbeidsplan – og lite annet

(Foto: Tone Foss Aspevoll/Bellona)

Publiseringsdato: 10. desember, 2008

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

FNs klimaforhandlere i Poznan er enige om en arbeidsplan fram mot neste års klimatoppmøte. De har ikke lykkes med to-gradersmålet, forteller Norges forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm (bildet). Torsdag starter konferansens høynivådel, med landenes ministere.

FNs klimaforhandlere i Poznan applauderte i dag hverandre, etter å ha blitt enige om en arbeidsplan fram mot klimatoppmøtet i København neste år. Der er målet å forhandle fram en ny, global klimaavtale.  

– Dette er veldig bra, og noe av det viktigste som vil komme fra Poznan, sier Hanne Bjurstrøm, Norges forhandlingsleder.

Presidentskapet for FN-forhandlingene har i dag fått et mandat om å legge fram et dokument i mars, hvor man kartlegger hva partene er enig om, og hvor uenighetene finnes. Før partene møtes til et mindre møte i Bonn i juni, skal det også legges fram en forhandlingstekst.

– Jeg tror dette var et veldig skjørt kompromiss fra G77-landene, sier Bjurstrøm.

To-gradersmålet

Det er ikke oppnådd enighet om utslippskutt som støtter opp under to-gradersmålet i Poznan.

FNs klimapanel anslår at verdens klimagassutslipp må kuttes med 25 til 40 prosent for å unngå en global oppvarming som overstiger to grader.

– Dette får vi ikke til nå, sier Bjurstrøm.

Farlige klimaendringer

En global oppvarming på mer enn to grader vil føre til svært ødeleggende og irreversible klimaendringer, som vannmangel, økt havnivå og ørken, med påfølgende konflikter knyttet til store folkeforflytninger.

Bjurstrøm er ikke overrasket over at forhandlerne i Polen ikke lykkes med forpliktelser for å oppfylle togradersmålet. Dette skyldes at forhandlingene foreløpig har gått langs Kyoto-sporet, hvor USA ikke er med. Det forhandles langs to spor, hvor en FN-konvensjon er det andre sporet, og vil inkludere alle land, også USA.

Ifølge Bjurstrøm er forhandlerne ikke interessert i å diskutere utslippskutt uten USAs deltakelse. De vil komme tilbake til diskusjonen om utslippskutt i forhandlingene om en konvensjon.

Klar for høynivå i Polen

Torsdag starter høynivådelen av FNs klimakonferanse i den polske byen Poznan. Landenes ministere, deriblant Norges miljøvernminister Erik Solheim (SV), vil holde sine innlegg i plenum, og det blir en ministerkonferanse om en felles visjon.

Norge har tidligere lagt fram et forslag om en finansieringsmodell for en global klimaavtale, som er ventet å komme opp på ministerkonferansen. EU har uttalt seg positivt til dette forslaget.

I tillegg til landenes ministere kommer en rekke andre klimacelebriteter: begge fjorårets Nobelprisvinnere, Rajendra Pachauri og Al Gore, Norges tidligere statsminister og FNs spesialutsending på klima Gro Harlem Brundtland, og tidligere sjefsøkonom i Verdensbanken og forfatter av Stern-rapporten Lord Nicholas Stern. USA-senator John Kerry blir også å finne i Poznan de nærmeste dagene, sammen med en av USAs nyvalgte president Barack Obamas støttespillere på klima, senator Amy Klobuchar.  

CO2-håndtering til Bonn

Tirsdag ble det klart at det ikke ble noen enighet om å inkludere CO2-håndtering (CCS) som en akseptert del av de grønne utviklingsmekanismene (CDM).

– Norge ønsker at CO2-håndtering skal bli en del av de grønne utviklingsmekanismene, sier Bjurstrøm.

Dette spørsmålet vil komme opp igjen på et mellommøte i Bonn i juni. Før klimatoppmøtet i København i desember 2009, skal det være to mellommøter i Bonn, i mars og i juni. Ifølge FNs sjefsforhandler Yvo de Boer, på en pressekonferanse onsdag, vil det på møtet i mars bli klart om det kan bli ekstra møter, i oktober og november, før toppmøtet i København i desember.

– Det er viktig å få CO2-håndtering inn i konvensjonssporet. Dette er en viktig teknologi for å få til to-gradersmålet, sier Bjurstrøm.

Skog

Verken CO2-håndtering (CCS) eller tiltak for å hindre avskoging er i dag del av de grønne utviklingsmekanismene. Mens CO2-håndtering har blitt skjøvet til neste år, har en av de andre sentrale punktene for Norge, skog, oppnådd en arbeidsplan på konferansen i Poznan.

– Vi er blitt enige om at dette er noe vi skal jobbe videre med, sier Audun Rosland, som sitter i Norges forhandlingsdelegasjon.

Ifølge Rosland har Norge vært blant dem som har vært aktive for å involvere urbefolkningsgrupper, men har ikke kommet så langt som de ønsket. Han er imidlertid positiv til at flere land nå ønsker en mer helhetlig tilnærming til spørsmålet om skog.

Internasjonalt register

Under FN-konferansen i Poznan har Sør-Afrika lagt fram et forslag om et internasjonalt register for nasjonale utslippsplaner. Med dette registeret kan man rapportere det man gjør, og samtidig måle hvor mye det betyr for utslippsreduksjoner.

– Dette kan være et forslag Norge kan synes er interessant, sier Bjurstrøm, og viser til at det også vil være viktig for å få med utviklingslandene i en avtale.