–En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 23. august, 2006
Skrevet av: Helle Veiersted
Nyheter
På vei inn til åpningsseremonien stoppet Kronprinsen ved Bellonas stand ved inngangen til konferansehallen. – Her har dere en bra plassering for å formidle budskapet deres, smilte Kronprinsen, og hilste på flere Bellona-ansatte. Kronprinsen gratulerte også med Bellonas 20-års jubileum og ønsket lykke til med arbeidet, før han gikk videre.
Store utfordringer
Åpningsseremonien bar preg av et stadig sterkere fokus på miljø innen oljeindustrien. Samtlige av åpningstalerne erkjente at miljøutfordringene i industrien er store og viktige. Kronprinsen trakk i sin tale frem viktigheten av at industrien utvikler seg på en miljøvennlig måte. Han sa også at det er viktig med en økt satsing på fornybare kilder.
Lederen for det internasjonale energibyrået (IEA), Claude Mandil, tok opp problemet med å møte det økende behovet for energi. – Vi vil oppleve en økning i energibehovet på 53 prosent innen 2030, sa Mandil. – Samtidig vil 1,4 milliarder mennesker fortsatt ikke ha tilgang på elektrisititet. Dette er ikke bærekraftig, sa han. Han la særlig vekt på samarbeid mellom landene og å bruke teknologien vi har i dag til å utvikle bærekraftig energi for fremtiden. – Samarbeid mellom utviklingsland og utviklede land er helt essensielt, mente han.
Statsminister Jens Stoltenberg la blant vekt på mulighetene CO2-håndtering gir for å redusere klimagassutslippene. – Den norske regjeringen har ambisiøse mål for CO2-håndtering. Dette innebærer etableringen av en verdikjede, hvor man fanger CO2-fra gasskraftverk, transporterer den til oljefeltene og der bruker den til meroljeutvinning, sa han. – Hvis vi klarer dette i Norge så vil vi bidra enormt til den globale utviklingen. Det vil kanskje være det viktigste bidraget i dette århundret, sa statsministeren.
Også ExxonMobil-leder Tillerson, som i et intervju med Stavanger Aftenblad tidligere denne uken erkjente at drivhuseffekten er et problem, tok opp mulighetene CO2-håndtering gir til å redusere CO2-utslippene. Han sa at det er viktig å satse videre på å utvikle denne teknologien, og gi støtte til videre forskning på området.
Positiv utvikling
Bellona-leder Frederic Hauge er glad for at oljeindustrien nå har større fokus på miljøet. – At ExxonMobil også begynner å akseptere drivhuseffekten er gledelig, sier han. Hauge legger til at han hørte med interesse på statsministerens uttalelser under åpningen. – Vi merker oss Stoltenbergs uttalelser, og vi forventer å se det konkret i statsbudsjettet denne høsten. Fallhøyden er stor hvis det ikke skjer noe nå, sier han. Hauge mener det særlig er viktig at Regjeringen får på plass etableringen av et eget CO2-selskap som skal bygge og eie CO2–renseanlegg.
Største ONS noensinne
Årets ONS-messe, med temaet ”Bridging the Energy Gap” er den største noensinne, med 1292 utstillere fra 23 land, og et forventet besøkstall på over 30 000. Også i år har ONS-stiftelsen gitt Bellona muligheten til å være tilstede ved oljemessen. – For Bellona er det å være tilstede ved ONS sammen med oljeindustrien veldig viktig. Det er viktig at det ikke bare blir en oljefestival, sier Hauge. – Det som er morsomt på ONS i år er at vi ser mye ny teknologi. Nå trenger vi rammevilkår for å implementere den teknologien, sier han.
Viktig arena for Bellona
ONS har vært en viktig arena for Bellona i mange år. I 2002 vant Bellona The ONS Innovation Award sammen med samarbeidspartnerne Shell, Aker Kværner, Statkraft og Siemens Westinghouse Power. Utmerkelsen ble gitt for gruppens arbeid med å utvikle en ny type brenselceller med navnet Zero Emission Solid Oxide Fuel Cell (ZESOFC). Samme år lanserte Bellona Norges første hydrogenbil. – Nå ser man resultatet av dette arbeidet. Den første brenselcellebåten har blitt lansert og Norges første fyllestasjon for hydrogen åpnes på årets ONS, sier Hauge. – Vi skal fortsette å bruke ONS som en arena også i fremtiden. For det vi sier på ONS pleier å bli sånn noen år etterpå, avslutter han.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...