– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 27. mai, 2009
Skrevet av: Tone Foss Aspevoll
Nyheter
Utenriksdepartementet har denne uka invitert til en klimakonferanse i Bergen. Formålet er økt oppmerksomhet på CO2-håndtering som en av løsningene på global oppvarming.
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpnet onsdag konferansen. Blant deltakerne er tidligere vinner av Nobels fredspris og leder av FNs klimapanel (IPCC) Rajendra Pachauri, og leder av det internasjonale energibyrået (IEA) Nobuo Tanaka, sammen med en rekke statsråder fra store deler av verden.
Både Pauchauri og Tanaka er blant dem som hevder at CO2-håndtering er en teknologi vi ikke kommer utenom i kampen mot klimaendringer.
Nødvendig for to-gradersmålet
– Det er fortsatt mye motstand mot CO2-håndtering, men jeg har hittil ikke møtt noen som klarer å overbevise meg om at vi kan nå to-gradersmålet uten denne teknologien, sier Frederic Hauge.
Hvis den globale temperaturen øker mer enn to grader, vil verden møte svært farlige klimaendringer.
Bellona har i flere år ivret for å ta i bruk CO2-rensing, som på engelsk omtales som CCS (Carbon Storage and Capture), som en av flere teknologier for å redusere klimagassutslipp.
Les mer om CCS på Bellonas CCS-web.
Bellonas rapport How to Combat Global Warming (2008) er en av flere rapporter som viser at denne teknologien gjør det mulig å redusere verdens klimagassutslipp med rundt en tredel.
Et nytt våpen
– Vi har dårlig tid, og må bruke alle tilgjengelige midler for å bekjempe klimaendringene. CO2-håndtering er ikke en erstatning for andre ting som også må gjøres, sa Pachauri under konferansen i Bergen.
– På Bali snakket ingen om CCS. Nå forstår vi at dette er en nødvendig teknologi for å hindre global oppvarming. Hvis det er én teknologi som skal til, så er det CO2-håndtering, sa Tanaka.
Innvendinger mot CCS
Photo: (Foto: Tone Foss Aspevoll/Bellona)
Hovedinnvendingene mot CO2-håndtering er at teknologien ikke er ferdig utviklet, og at den fortsatt er dyr.– Vi kan ikke bare gi opp fordi vi er sent ute, sier Frederic Hauge.
Leder av Greenpeace i Norge Truls Gulowsen, kritiserer det sterke fokuset på CO2-håndtering i klimakampen.
– Greenpeace tar ikke klima på alvor når de ikke tar CO2-håndtering alvorlig. Skal vi nå to-gradersmålet må vi sikte mot 90 prosent kutt globalt. Da blir de rike landene nødt til å bruke karbonnegativ energi og CO2-håndtering blir nødvendig, sier Hauge.
EU-penger til CO2-håndtering
Statsminister Jens Stoltenberg offentliggjorde under konferansen at over en milliard norske kroner skal gå til CO2-håndteringspenger i Europa.
Som en del av Norges bidrag til EØS-finansieringsordningene, vil regjeringen øremerke 140 millioner euro over fem år til prosjekter på karbonfangst og -lagring (CCS) i enkelte av EUs medlemsland. Dette vil være en del av de pengene Norge uansett skal betale til EU-landene.
Bellona har tidligere foreslått at Regjeringen skal bruke halvparten av Norges EØS-penger, altså ca en milliard norske kroner, på CO2-rensing i Europa.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...