Nyheter

Norges første pelletskjel for flere boligenheter

Publiseringsdato: 4. juli, 2003

Skrevet av: Glenn Hansen

På Sørumsand i Akershus har fire leiligheter nylig fått felles pelletskjel, og varmeanlegget har Norges første helautomatiske pelletskjel for flere boligenheter.

Eirin Hongslo, leder i Norsk Bioenergiforening (Nobio), mener pelletsanlegget er en spennende og god løsning for norske forhold. Med Norges spredte bebyggelse vil det mange steder ikke være lønnsomt å bygge ut rør for fjernvarme, og mindre anlegg som pelletsanlegget kan erstatte oljefyr eller direkte elektrisk oppvarming i flerbolighus.


Prisgunstig og miljøvennlig

Vannbåren varme sørger for å varme opp leilighetene, i tillegg har hver leilighet også installert en peis til uvanlig kalde dager. Pelletskjelen varmer også opp vannet til leilighetene som varierer i størrelse fra 119 til 138 m2. Montert i hver boenhet er en energimåler som måler eksakt forbruk til de ulike leilighetene. Anlegget vil være konkurransedyktig slik strømprisene har utviklet seg det siste året. Pellets blir stadig lettere å få tak i rundt om i landet, og prisen ligger på rundt 40 øre/kWt hvis man kjøper i bulk, og 45-50 øre ved kjøp av mindre sekker.


Pelletskjelen er montert i et fyrrom i kjelleren og har en effekt på 21 kW, men kan yte 26 kW ved behov. I fyrrommet er det også plass til et pelletslager. Har man et fyrrom kan et slikt anlegg monteres i alle bolighus. For å installere en vanlig pelletskamin trengs det ikke mer enn bare en pipe.


Automatisert

Det unike med dette pelletsanlegget er at alt er automatisert. Pellets blir automatisk puttet inn i kjelen og asken blir automatisk utmatet. Pelletslageret i fyrrommet rommer 7000 liter og blir fylt opp to ganger i året.


Anlegget i Sørumsand er det femte av sitt slag i Norge, og det første flerboliganlegget. Fyrkjelen, som har vært på markedet noen år, er produsert i Østerrike.


Kilde: Enova