
Svaret på Vestens mineralbehov ligger på land – ikke på havbunnen
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...
Nyheter
Publiseringsdato: 16. juni, 2011
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
Bellona fyller 25 år i dag – og arrangerer konferansen ”The Future is Carbon Negative”.
Karbonnegative løsninger vil kunne spille en veldig viktig rolle i klimakampen i årene framover. Gjennom denne typen løsninger – som fjerner mer CO2 fra atmosfæren enn de slipper ut – kan så mye som tre gigatonn CO2 fjernes hvert år.
Det tilsvarer rundt 10 prosent av de årlige utslippene av CO2, slik nivået er i dag.
Rapporten om dette potensialet er laget av selskapet Ecofys og en underavdeling av Det internasjonale energibyrået (IEA) som heter IEA GHG.
– Klimascenarioene viser at vi vil trenge disse teknologiene. Karbonnegative løsninger kan få stor betydning og trenger politikernes oppmerksomhet, sier Tim Dixon fra IEA GHG.
Karbonnegative løsninger er løsninger som fjerner mer CO2 enn de slipper ut.
Planter og annen biomasse trekker til seg CO2 mens de vokser. Hvis man tar ut CO2-en når biomassen brukes til å lage biodrivstoff eller strøm i et kraftverk, og lagrer denne CO2-en trygt, langt nede under bakken, har man laget karbonnegativ energi: Utslippene går i minus.
Bellona Europas Tone Knudsen startet sesjonen som hadde navnet ”To Bio or Not to Bio: Growing Green and Prosperous” under dagens konferanse.
Photo: Fotograf: Erik Thallaug
Hun viste til at det finnes områder der det er veldig vanskelig å fjerne klimagassutslippene, som landbruk og dyr. I andre sektorer, som flytransport, vil det ta noen år før det fossile drivstoffet er byttet ut med fornybart drivstoff.
Ettersom behovet for reduksjoner i klimagassutslippene er så overveldende, minst 85 prosent må vekk innen 2050, og fordi det i noen sektorer er vanskelig å fjerne alle utslippene, må noen sektorer gå i minus, forklarte Knudsen.
Bellona har jobbet med karbonnegative løsninger i fem år allerede, men som Knudsen pekte på er ikke Bellona alene om å ha stor tro på denne type løsninger. Ecofys og IEA GHG er også sterkt engasjert, og det samme er menneskene bak Sahara Forest Project.
En av hovedutfordringene med karbonnegative løsninger er å skaffe nok bærekraftig biomasse.
Sahara Forest Project (SFP) byr på løsninger på dette. SFP, et prosjekt som Bellona er en del av, kombinerer en rekke ulike miljøteknologier for å lage ren energi, mat og ferskvann i ørkenområder, ved å bruke saltvann, CO2 og solskinn.
På Bellonas konferanse forklarte daglig leder Kjetil Stake hvordan saltvannsdrivhus i ørkenen kan brukes til å gro store mengder alger, som vil være en viktig del i en karbonnegativ verdikjede.
Photo: Fotograf: Erik Thallaug
I dag ble også nyheten om at Bellona, som en av partnerne i Sahara Forest Project, skal etablere et test- og demonstrasjonssenter i ørkenen i Quatar.
Gjødselselskapene Yara og Qafco går samtidig inn som samarbeidspartnere.
Administererende direktør i Sahara Forest Project, Joakim Hauge, kunne i dag samtidig presentere gjødselselskapene Yara og Qafco som nye samarbeidspartnere.
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...
– Økt mattrygghet vil kreve at vi gjennomfører den største omstillingen av matsystemet i moderne tid, sa Joakim Hauge, Bellonas internasjonale leder ...
Bellona publiserte nylig en rapport om «Klimamyter i sosiale medier» som avdekker at det er mellom 37-48% klimamyter og feilinformasjon i Motvind Nor...
Klimaendringer er vår tids langsiktige eksistensielle trussel. Samtidig har Norge umiddelbare sikkerhetsutfordringer. – EU skal både trygge og omstil...