Bellona etablerer senter i Lofoten
I dag lanserer Miljøstiftelsen Bellona etableringen av Senter for Marin Restaurering i Kabelvåg, Lofoten. Samtidig signeres samarbeidsavtaler tilknyt...
Nyheter
Publiseringsdato: 10. november, 2014
Skrevet av: Bellona
Nyheter
Behovet for brønner, seismikk, injeksjonstesting og kompetent arbeidskraft vil konkurrere med – og kanskje også gå forbi – petroleumsnæringen i mange europeiske land, ifølge den nye rapporten.
– Denne teknologien vil bli tvingende nødvendig dersom Polen, Tyskland og flere andre europeiske land skal kunne fortsette å produsere kullkraft, og samtidig nå EUs klimamål, sier fagrådgiver i Bellona Keith Whiriskey.
Han har studert og jobbet med CO2-fangst og lagring i en årrekke. Whiriskey mener at det nå haster med å finne passende lagringsdeponier.
– Her har Norge store naturgitte fortrinn. Norge ligger også et hestehode foran når det gjelder å utrede dette potensialet.
Norge kan bli sentrallager
– Nordsjøen har enorm kapasitet til å lagre CO2 fra Europa, og et stort sentrallager for CO2 i Nordsjøen vil gi bedre lønnsomhet enn mange små prosjekter, sier Whiriskey.
CO2-lagring handler ikke bare om store nok deponier, men også om hvor raskt en brønn greier å injisere CO2 i deponiet. Også dette tilsier at mesteparten av lagringen vil finne sted offshore.
Inntjening for fremtidige operatører innen CO2-lagring er et viktig tema i rapporten, da en slik ny bransje vil måtte konkurrere med olje- og gassindustrien om både begrenset rigg-kapasitet og kompetent arbeidskraft.
– De første investeringene bør skje i 2019 dersom vi skal oppnå EUs 2050-mål. Vi må ha en fungerende investeringslinje for operatører innen CO2-rensing og -lagring i løpet av de kommende fem årene, sier Whiriskey.
Et solid rammeverk må på plass for å tiltrekke seg kapital og kompetanse. Studien viser at det trengs årlige investeringer på 500 millioner euro fom. 2020.
– Denne summen må også økes fortløpende dersom vi skal greie å lagre CO2-mengdene fra de fangstprosjektene som skal være i drift fra 2030 og utover, sier rapportforfatteren.
I dag lanserer Miljøstiftelsen Bellona etableringen av Senter for Marin Restaurering i Kabelvåg, Lofoten. Samtidig signeres samarbeidsavtaler tilknyt...
«Nå står de dårlige grønne nyhetene i kø» skriver Magnus Takvam på Altinget, men underspiller at grønn omstilling pågår for fullt utenfor Norge. Spør...
– Hvorfor ikke servere kyllingavskjær til laksen? Det gjøres for eksempel i Chile, som også er store på fiskeoppdrett. Vi trenger nye råvarer til nor...
I anledning Bellonas 30-årsjubileum i Brussel, arrangerer vi vår første Bellona Climate Action Conference. Konferansen starter med key note av Kurt V...