Nyheter

Verdens største karbonfangstanlegg etableres i Sverige

Bellona

Publiseringsdato: 2. juni, 2021

Skrevet av: Signy Fardal

– Det er gledelig å se at HeidelbergCement jobber i det stille med å utvikle banebrytende prosjekter som faktisk avkarboniserer industrien, i stedet for å kaste bort tiden på småskala grønnvaskingsprosjekter, sier Jonas Helseth, daglig leder i Bellona Europa.

HeidelbergCement-konsernet, hvor norske Norcem og svenske Cementa inngår, offentliggjorde onsdag at de planlegger å utvikle verdens første karbonnøytrale sementfabrikk i Slite i Gotland. Når karbonfangstanlegget settes i drift i 2030 vil det fange nesten 1,8 millioner tonn CO2 årlig, opplyser selskapet i en pressemelding.

Norcem har allerede startet etablering av et karbonfangstanlegg i Brevik ved Porsgrunn. Et anlegg som John Kerry trakk fram som et glimrende eksempel da han holdt sin første tale som USAs klimautsending i januar. Prosjektet i Brevik og erfaringene derfra vil komme godt med i planleggingen av anlegget på Gotland, ifølge selskapet.

– Vår klare målsetning er å etablere et CCS-anlegg i Slite, og det innebærer at HeidelbergCement og Sverige vil bli verdensledende på klimanøytral sementproduksjon. Vi har gode erfaringer med samarbeidet med norske politiske myndigheter. Vi satser derfor videre og vår ambisjon er å bygge et fire ganger så stort anlegg for karbonfangst ved fabrikken i Slite, sier Giv Brantenberg, General Mananger for HeidelbergCement Northern Europe.

Elektrifisering og avkarbonisering av industrien er en av Bellonas kjernevirksomheter.

– Vi har jobbet med HeidelbergCement i snart tre tiår for å utvikle storskala avkarboniseringsprosjekter i Norden og i Europa. Forhåpentligvis vil denne løsningen bli implementert i andre HeidelbergCement-fabrikker, spesielt i Tyskland der selskapet har sitt hovedkvarter, sier Helseth i Bellona.

Bellona var blant de første som allerede for 28 år siden var opptatt av å utvikle karbonfangst og –lagring som våpen i klimakampen og har samarbeidet med Norcem i mange år, blant annet med utviklingen av prosjektet i Brevik.

Klimanøytral sementproduksjon

På under ett år har vi gått fra en situasjon der det ikke fantes klimaløsninger for sementproduksjon til at vi nå har to store prosjekter i Skandinavia som kommer til å senke klimafotavtrykket til sementindustrien betraktelig.

– Vi er glade for disse prosjektene. Det å gjøre konkrete ting er mye mer effektivt for klima enn det å bare prate, sier Helseth.