Nyheter

– Store utslippskutt på sokkelen er mulig

Sofie Marhaug (Rødt), Ola Elvestuen (V), Ingrid Liland (MDG), Ove Trellevik (H) og Terje Halleland (FrP) i politikerpanel under Bellonaforum. Ordstyrer var seniorrådgiver Olav Øye i Bellona.
Sofie Marhaug (Rødt), Ola Elvestuen (V), Ingrid Liland (MDG), Ove Trellevik (H) og Terje Halleland (FrP) i politikerpanel under Bellonaforum. Ordstyrer var seniorrådgiver Olav Øye i Bellona.

Publiseringsdato: 2. desember, 2022

Skrevet av: Sunniva Furset

Petroleumssektoren står for rundt en fjerdedel av norske klimagassutslipp og utslippene kommer i hovedsak fra gassturbiner som forsyner plattformene med energi. – En av de beste måtene å få ned klimagassutslippene er å bygge flere flytende gasskraftverk med CCS for å elektrifisere oljeindustrien, sa Bellonas fagsjef Christian Eriksen.

Denne uka arrangerte Bellona et frokostmøte om utslippskutt på sokkelen. Norge er ledende på karbonfangst og –lagring, og har en leverandørindustri som over mange år har frontet mulighetene som ligger i å bruke gass mer effektivt, med karbonfangst og -lagring (CCS). Bellona utfordret leverandørnæringen og politikere til å diskutere en løsning som vil gi betydelige utslippskutt, og lette belastningen på det norske kraftsystemet under seminaret onsdag.

– Det er en grunn til at vi i Bellona bruker så mye tid og ressurser på karbonfangst og -lagring. Vi har holdt på i nesten 30 år, da vi begynte hadde vi god tid med omstillingen, nå har vi dårlig tid, sa Bellona-stifter Frederic Hauge da han åpnet frokostmøtet.

Han forklarte at å bygge flytende gasskraftverk med CCS som kan kobles på, ikke vil ta lang tid.

– Hvis vi ser på resten av sokkelen og norsk utvikling av havvind, så er det ingen scenarier som gir oss nok havvind til å elektrifisere sokkelen før etter 2030. Uten elektrifisering av sokkelen når ikke Norge sine klimamål, enkelt og greit, sa Hauge.

Det store spørsmålet som stod på agendaen, var hvordan man nå kan og hvordan man bør kutte utslipp fra sokkelen. For å kutte utslipp har oljebransjen så langt foretrukket fornybar kraft fra land.

Bellona lanserte tidligere i høst et notat som tar for seg hvordan man kan elektrifisere sokkelen med flytende gasskraft og CCS. Bellona har jobbet i lang tid med å identifisere mulige løsninger for å kutte også utslippene på sokkelen i tråd med klimamålet i 2030, uten å belaste kraftsystemet på land. Løsningen som foreslås i notatet er å bygge flytende gasskraftverk med karbonfangst og –lagring i kombinasjon med havvind. Større gasskraftverk, på opp mot 500 MW, vil kunne elektrifisere flere plattformer i samme område og danne grunnlag for et offshore nett for integrasjon av havvind.

Les notatet her.

Are Tomasgard fra LO kom med perspektiver fra fagbevegelsen før løsninger fra leverandørindustrien ble presentert av Erling Ronglan fra Ocean Geoloop, Kjartan Pedersen fra Aker Solutions og Ida Coert fra Aker Carbon Capture. Bellonaforumet rundet av med et politikerpanel med Sofie Marhaug (Rødt), Ingrid Liland (MDG), Ola Elvestuen (V), Ove Trellevik (H) og Terje Halleland (FrP).

Se hele seminaret her: