Nyheter

Bellona-jubel for Melkøya-vedtak

Frederic Hauge
Frederic Hauge
Sissel Forsberg

Publiseringsdato: 13. april, 2023

Skrevet av: Signy Fardal

Bellona er glade for Stortinget ber regjeringen gjøre en egen vurdering av karbonfangst og -lagring på Melkøya. – Dette er en viktig delseier i en 22 år lang kamp, sier Bellona- stifter Frederic Hauge.

– Det er svært gledelig at Stortinget instruerer regjeringen om å gjøre en grundig utredning  av karbonfangst- og lagring. Melkøya-saken er en av årets viktigste politiske saker, og avgjørende for Finnmarks fremtid og for Norges klimamål. Det er derfor viktig å få alle kortene på bordet om hvordan utslipp kan kuttes på Melkøya, sier Hauge.

Torsdag ble det klart at flertallet på Stortinget krever at regjeringen  gjør sin egen utredning om karbonfangst og -lagring på Melkøya. Bakgrunnen er at Equinor har søkt om å elektrifisiere Melkøya med kraft fra land , og hevdet at det blir altfor for kostbart å etablere karbonfangst og -lagring.

– Vi har sett hvordan Equinor har blåst opp kostnadene for en CCS-løsning for å tvinge gjennom sin foretrukne kraft-fra-land-løsning. Stortingsvedtaket gjør at vi kan få en mer realistisk, nøytral og oppdatert vurdering av CCS-alternativer, sier Hauge.

Nylig varslet Bellona Olje- og energidepartementet om mangelfull utredning av karbonfangst- og lagring i Equinors søknad om elektrifisering av Melkøya, og ba departementet om ytterligere utredning av CCS-løsninger på Melkøya.

Bellona har jobbet for karbonfangst- og lagring siden anlegget på Melkøya var under planlegging for 22 år siden.

– Vi krevde at CO2 fra gassfeltet skulle lagres, og vi klaget på utslippstillatelsen til Melkøya slik at Equinor måtte sette av plass til et karbonfangstanlegg. Det er en stor delseier at Stortinget nå instruerer regjeringen å utrede CO2-fangst på kraftproduksjonen også. Om også regjeringens vurdering konkluderer med at CCS er dyrt, er det bare å konstatere at CCS er dyrt, men prisen for å redde klimaet vil være prisen for karbonfangst-og lagring, sier Hauge.

Les også om Bellonaforums frokostmøte om Melkøya.