Nyheter

– Vi skal nå klimamålene i 2030.

Frederic Hauge er glad for at statsminister Jonas Gahr Støre forsvarer klimamålene. Her er de to på klimatoppmøtet i Sharm El Sheik i november 2022.
Frederic Hauge er glad for at statsminister Jonas Gahr Støre forsvarer klimamålene. Her er de to på klimatoppmøtet i Sharm El Sheik i november 2022.

Publiseringsdato: 24. mai, 2023

Skrevet av: Signy Fardal

Statsminister Jonas Gahr Støre hevder i VG at Norge skal nå sine klimamål innen 2030, til tross for ekspertenes tvil. Bellona-leder Frederic Hauge sier han er glad for at Støre forsvarer klimamålene, men at forutsetningene er vanskelige.

VG har blitt med statsministeren ut på havet ved Karmøy, hvor havvindturbinene på METCentre står. Turbinen Zefyros er verdens første flytende havvindturbin, altså en turbin som ikke står på sjøbunnen.

– Jeg står på at det er mulig å nå de ambisiøse klimamålene vi har satt oss innen 2030. Det er krevende, men vi skal klare det, sier Støre til VG.

Erna Solberg-regjeringen hadde som mål å redusere utslippene med 50 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990. Det mente mange var ambisiøst nok, men ikke Støre-regjeringen, skriver VG.

I fjor økte Støre-regjeringen ambisjonen til 55 prosent kutt innen 2030. Noen av de fremste ekspertene sier det er sjanseløst.

I VG forsvarer Støre målet og tegner og forteller hvordan det skal skje.Han erkjenner at det blir krevende.

– Vi skal bygge om energisystemene på drøye 15 år, hvor vi skal produsere like mye ny kraft som vannkraften i dag, fra energikilder vi ennå ikke har. Deriblant havvind, sier Støre.

– CO₂-fangst, rensing og lagring (CCS) ser heller ikke ut til å kunne redde dere. Prestisjeprosjektet på Klemetsrud blir foreløpig for dyrt? spør VG-journalisten.

– Det er beklagelig, men det er håp om at det kan gå seg til. Karbonfangst og lagring har en stor fremtid: Det skjer en oppvåkning i USA og Europa. Tyskland var mot det, nå er de aktivt for. Norge skal ta en ledende posisjon i det arbeidet i Europa, svarer Støre.

I en kommentar til VG sier Bellona-stifter Frederic Hauge at Norge ikke kommer til å klare å nå målene uten omfattende satsing på Co₂-fangst og lagring.

Les hele saken i VG her.