Nyheter

– Regjeringen må levere på karbonfangst og -lagring

Fagsjef Christian Eriksen, seniorrådgiver Olav Øye, teamleder CCS Eivind Berstad, og energiminister Terje Aasland.
Fagsjef Christian Eriksen, seniorrådgiver Olav Øye, teamleder CCS Eivind Berstad, og energiminister Terje Aasland.

Publiseringsdato: 5. juni, 2024

Skrevet av: Sunniva Furset

Bellona overrakte denne uka anbefalinger om CO2-fangst og -lagring (CCS) til energiminister Terje Aasland. Anbefalingene er signert av en rekke aktører i norsk industri. De ber om systematisk støttesystem for CCS, mer koordinering av CO2-infrastruktur, et rammeverk for karbonfjerning, og tilgang til CO2-lager for industri og avfallsforbrenningsanlegg.

– På vegne av 22 aktører overleverte vi anbefalinger til regjeringens videre arbeid med karbonfangst- og lagring. Det viktigste regjeringen kan gjøre for å oppnå Norges klimamål er å subsidiere karbonfangst, og koordinere transport og lagring av CO2, slår teamleder for CCS i Bellona Eivind Berstad fast.

Regjeringen bør:

1. Etablere systematisk støtte for CCS

2. Ta en koordinerende rolle for CO2-infrastruktur

3. Utvikle rammeverk for karbonfjerning

4. Sikre tilgang til CO2-lager for norsk og europeisk industri og avfallsforbrenning

Anbefalingene er signert av Bellona, Hydro, Eramet, Horisont Energi, Altera, Mo industripark, Ocean Power, Hafslund Oslo Celsio, BIR, KANco2, Elkem, Aker Carbon Capture, Lyse, CarbonRemoval, IVAR, Forus Energigjenvinning, Wacker, Returkraft, Ocean GeoLoop, Norske Skog, Borg Co2 og Haugaland Næringspark.

Les anbefalingene her:

Også i 2023 ga Bellona regjeringen klare anbefalinger. Da overleverte teamleder Eivind Berstad en liste med anbefalinger til regjeringens arbeid med karbonfangst-politikk til daværende næringsminister Jan Christian Vestre. Les saken her.