Nyheter

Dansk hydrogenpille løser ikke problemet

Publiseringsdato: 12. september, 2005

Skrevet av: Helle Veiersted

Hydrogenpillen, den danske oppfinnelsen som kan lagre store mengder hydrogen i en liten pille, ble i forrige uke lansert som løsningen på verdens energiproblemer. I følge Bellona er bildet langt mer nyansert. – Utfordringen for kommersialisering av null-utslippsløsninger ligger ikke på lagringssiden, sier Isak Oksvold, hydrogenansvarlig i Bellona.

– Ikke her skoen trykker
Det var i forrige uke at forskere ved Danmarks tekniske universitet (DTU) utenfor København lanserte hydrogenpillen, en tablett som binder hydrogengass til salt uten at energien i hydrogenet går tapt. Både norske og utenlandske medier har hyllet oppfinnelsen som muliggjør lagring av større mengder hydrogen i en liten pille, og mener det er løsningen på verdens energiproblemer. Bellona mener imildertid bildet er langt mer nyansert.

-Kjemisk lagring av hydrogen er ikke noe nytt, sier Oksvold. – Man har tidligere sett forskjellige konsepter for dette som blant annet Powerballs™ og Hydrogen on Demand™.

Hemmelig oppfinnelse
I mer enn et halvt år har forskerne holdt hydrogenpille-oppfinnelsen hemmelig mens de ventet på å få den patentert, og de har store forventninger til pillen.

– I de senere år har forskere over hele verden forsøkt å finne en metode for lagring av hydrogen som egnet seg til praktisk bruk, og nå har vi funnet den, sier kjemiprofessor Claus Hviid Christensen ved DTU til Jyllands-Posten. – Før den ble funnet, kunne man ikke være sikkert på at hydrogensamfunnet ville bli virkelighet.

Lagring ikke hovedutfordringen
Men i følge Oksvold, ligger ikke hovedutfordringen i lagring av hydrogen.

– Hindringen for kommersialisering av hydrogenbilen ligger ikke på lagringssiden, sier han. Jobben nå er å få brenselceller til å bli mer effektive, mer robuste og ikke minst billigere.

Til tross for dette er han positiv til mulighetene som ligger i hydrogenpillen. – Hvis pillen holder det den lover representerer den en viktig metode for å distribuere hydrogen som energibærer på en sikker og rimelig måte. Dette kan igjen få positive effekter for utviklingene av brenselcelleteknologien, legger han til.