Nyheter

Pressemelding: Bellonas kommentarer til årets statsbudsjett

Kloden brenner
Kloden brenner
Thinkstockphotos

Publiseringsdato: 8. oktober, 2014

I dag ble årets statsbudsjett lagt fram - et budsjett som viser lite klima- og miljøengasjement fra den ferske blå-blå regjeringen. Bellona-leder Frederic Hauge gir følgende overordnede kommentarer:

-Klima- og miljødepartementet er ett av to departementer som opplever reelle kutt. Det viser at regjeringens påståtte styrking av klimaforliket i beste fall henger i en tynn tråd, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Det er lyspunkter, men i sum er dette altfor dårlig. Dette budsjettet viser ingen retning. Regjeringen sa de skulle styrke klimaforliket, men dette budsjettet viser ikke engang hvordan regjeringen skal innfri det.

– De leverer så dårlig på miljø at det kan forandre det politiske norgeskartet: Høyre og Frp skyver sentrumspartiene rett i fanget på Arbeiderpartiet, sier Hauge.

– Regjeringen strøk på sin store miljøprøve, nå er det Venstre og KrF som skal opp til miljøeksamen. De må virkelig presse regjeringen på plass.

– Hva mener du de må gjøre?

– De må ta utgangspunkt i klimaforliket og gi det troverdighet. De må slutte å ta utgangspunkt i kroner, og i stedet fokusere på antall tonn CO2 som de skal kutte. Jeg mener blant annet at Norge må rense 700.000 tonn CO2 frem til 2020.

– Ikke i Nederland?

– Gjerne det – i tillegg. Men det gir ingen kompetanseoppbygging i Norge. Vi mener at både industrien i Grenland og prosessanlegget på Kårstø må renses. Det vil fortsatt gå selv om de nedlegger andre virksomheter på Kårstø.

Hauge mener det er viktig å huske gasskraftsaken og Mongstad når regjeringen og støttepartiene nå går inn i forhandlinger.

– Trine Skei Grande (V) har sagt til VG at hun ikke kan støtte en regjering som ikke vil oppfylle klimaforliket. Miljøsaken har sprengkraft i seg til å felle regjeringer – det har skjedd før. Vi forventer at Erna Solberg har dette i bakhodet når hun nå skal forhandle med Venstre og KrF, avslutter Hauge.