Nyheter

Kraftfull kraftdebatt

Frederic Hauge og energiminister Terje Aasland i kraftdebatt på Arendalsuka.
Frederic Hauge og energiminister Terje Aasland i kraftdebatt på Arendalsuka.
Bellona

Publiseringsdato: 15. august, 2024

Skrevet av: Signy Fardal

–Vi skal kutte utslipp med 55 posent innen 2030. For å få til det må kompetansen i energimyndighetene bygges opp. Sol er billigere enn vind, og flytende gasskraftverk ser ut til å bli billigere enn flytende havvind. Men dette har ikke saksbehandlerne i departementene kompetanse på. De kan ikke tallene. Dette må du fikse, sa en engasjert Bellona-stifter Frederic Hauge til energiminister Terje Aasland i en av Arendalsukas siste debatter.

Sammen med Vestfold fylkeskommune, Telemark fylkeskommune og Rogaland fylkeskommune inviterte Agder fylkeskommune til debatt om «Kraft til grønn industri i Sør-Norge» på Arendalsukas siste dag. I debatten deltok, foruten Bellona-stifter Frederic Hauge, energiminister Terje Aasland, administrerende direktør Helene Fladmark i Eyde-klyngen, administrerende direktør Trond Winther i Lnett og fylkesordfører i Agder Arne Thomassen.

Bakteppet for debatten var kraftbehovet til industrien i disse fire fylkene, som i dag produserer over 40 prosent av vannkraften i Norge.  Det ble en kraftfull og engasjerende debatt, som i stor grad ble preget av forholdsvis heftige ordutvekslinger mellom Hauge og Aasland.

Aasland innledet om det regjeringen gjør for å møte kraftbehovet til industrien i disse fire fylkene.

–Det statsråden sier er interessant. Men jeg syns det er rart at karbonfangst og -lagring (CCS) ikke er på plass på Yara i Porsgrunn, jeg reagerer på at statsråden snakker om sol på tak når han bør vite at sol på bakken er mye billigere og har mye lavere utslipp per kilowatt time fra produksjon gjennom hele levetiden. Det ligger over 70 ubehandlede søknader på sol i departementet. Dette må du ta tak i, sa Hauge.

Aasland sa at han var enig i mye av det Hauge sa, og la til:

–Jeg er enig i at bakkemontert sol er bedre enn sol på tak. Men dette kan du bedre enn meg, Frederic.

Statsråden sa også at han jobber med å styrke saksbehandler-apparatet.

–Stortinget har vedtatt at det skal bygges ut 8 Twh innen 2030, og foreløpig ligger vi på 0,2 Twh. Jeg er rystet over regjeringens manglende oppfølging av Stortingets vedtak, sa Hauge, som fikk ros av ordstyrer for å være klar og tydelig.