Nyheter

Ubetalt strømregning truer Kursk-dokk

Flytedokken ved marineverfet Roslyakovo
Foto: Thomas Nilsen

Publiseringsdato: 11. juli, 2001

Skrevet av: Thomas Nilsen

En ubetalt strømregning på 43 millioner rubel fikk energiselskapet Kolenergo til å delvis kutte strømmen til marineverftet Roslyakovo. Øverstkommanderende for Nordflåten, Admiral Vyacheslav Popov, sier at dette truer atomsikkerheten. Marineverftet i Roslyakovo har flytedokken som skal motta vraket av atomubåten Kursk i september.

— En av overføringslinjene for strøm til marineverft nr. 82 i Roslyakovo ble stengt fordi strømregningen ikke ble betalt. Som et resultat av dette ble balansen i energiforsyningen ved skipsverftet i ubalanse. Denne forstyrrelsen kan true atomsikkerheten, skriver Admiral Popov i et brev til fylkesguvernøren i Murmansk Jury Jevdovkimov.Nordflåten skylder Kolenergo 43 millioner rubel (ca. 13 millioner kroner) i ubetalte strømregninger. At en av overføringslinjene til Roslyakovo verftet ble kuttet var ment som en advarsel til Nordflåten. Selskapet truer nå med å kutte hele strømforsyningen til marineverftet. At det er Roslyankovo verftet som rammes er neppe tilfeldig. Den gigantiske flytedokken ved marineverftet skal etter planen motta vraket av atomubåten Kursk i september.


Eneste flytedokk som kan ta imot lekteren

Hvis strømmen kuttes kan ikke flytedokken benyttes. Det finnes ingen andre flytedokker på Kolahalvøya som er stor nok til å kunne ta i mot lekteren med Kursk når ubåten eventuelt blir slept inn fra Barentshavet. Roslyankovo ligger på østsiden av Murmanskfjorden, mellom Severomorsk og Murmansk by.


Konflikten mellom Kolenergo og Nordflåten er ikke ny. Den 21. september 1995 stengte Kolenergo av strømforsyningen til marinebasen Gadzjijevo, samt til våpenlagrene utenfor ubåtbasen. Etter 40 minutter sendte Nordflåten bevæpnede soldater til transformatorstasjonen og strømmen ble tilkoblet igjen. Etter denne episoden uttalte Nordflåtens ledelse at Kolenergo aldri ville tørre å koble fra strømmen igjen. De tok feil. Bare fem dager senere kuttet Kolenergo strømmen til marineverftet Sevmorput i Murmansk.


I slutten av juni i år truet energiselskapet i Arkhangelsk med å kutte strømmen til marinebasen Belomorskaja, en base hvor det ligger en rekke atomubåter i opplag. Trusselen skyldtes at marinen bare hadde betalt 25 prosent av strømregningen for år 2000.


Masse feil ved strømforsyningen

Det er ikke bare ubetalte regninger som truer strømforsyningen til marineverftet som skal motta Kursk i september. Det russiske nyhetsbyrået RosBuisnessConsulting meldte onsdag at strømforsyningen til Roslyakovo verftet også kan bli brutt på grunn av en rekke tekniske mangler og feil i transformatorer og strømnettet. De refererer til pressetjenesten ved det statlige energitilsynet Gosenergonadzor som sier at en nylig gjennomført inspeksjon av strømleveransene til Roslyakovo verftet avdekket 97 steder hvor det var feil. En del steder ble det oppdaget så alvorlige feil at sikkerheten er i stor fare.


Gosenergonadzor anslår de nødvendige reparasjonene til å koste 19,5 millioner rubel (ca.6,5 millioner kroner). Kolenergo sier at de ikke har penger til å utbedre feilene, blant annet fordi Nordflåten ikke betaler strømregningene sine.