Nyheter

Slurv fra den russiske marine forårsaket forliset

Publiseringsdato: 30. august, 2003

Skrevet av: Hanne Bakke

Atomubåten K-159 som natt til lørdag gikk ned 20 mil fra norskegrensa skal heves lover nå russiske myndigheter. En av besetningsmedlemmene er reddet og de resterende ni er nå antatt omkommet.

Oppdatering:

Tidligere i dag kom russiske myndigheter på banen og kommenterte forliset til K-159. President Vladimir Putin sier at det “hendelsen med K-159 i Barentshavet skal undersøkes nøye.”

— vil definitivt heve
Øverstkommanderende i den russiske marine Vladimir Kuroyedov – som også var øverstkommanderende under Kursk-katastrofen – har foreløpig ikke gitt noen offisiell kommentar. I følge den russiske tv-kanalen ORT fjernsyn oppholder han seg på Nordflåtens hovedbase i Severomorsk, sammen med militærjurister. ORT rapporterer at forsvarsminister Sergei Ivanov også er ventet til Severomorsk i løpet av kvelden. Det er til nå ikke kommet noen form for offisielle anklager Kuroyedov.

Nestkommanderende ved hovedkvarteret til den russiske marines overkommando, Viktor Kravchuk, sa i et krisemøte med forsvarsdepartementet i Moskva at marinen ”definitivt vil heve K-159 for videre dekommisjonering”.

Tiltale mot Nordflåten og Gremikha
Assisterende statsadvokat i Russland, Alexander Savenkov, har nå tatt ut tiltale mot Nordflåten og øverstkommanderende for Gremikha-basen Sergei Zhemchuzhinov. Anklagene mot Zhemchuzhinov, sier Savenikov, er i samsvar med artikkel 352 ”Om reglene for skipstauing” i russisk straffelov

Opphuggingen utsatt
I utgangspunktet var K-159 planlagt å skulle hugges opp i fjor, men av ukjente grunner valgte de ansvarlige ved Nordflåten å utsette dette til juli 2003. Også denne datoen ble utsatt til nå fredag, selv om de øverstkommanderende hadde mottatt værrapporter som viste at forholdene ville være lite gunstige for å taue K-159 til Polyarny. Nordflåten valgte å ignorere dette og bestemte å taue skipet likevel.

Redningshelikoptrene forvekslet med annen båt
Når ubåten først begynte å synke skjedde dette så fort at mannskapet på taubåten kun klarte å redde et besetningsmedlem fra ubåten, seniorløytnant Maxim Tsybulsky. I følge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti ble ordren om å forlate det synkende skipet gitt klokken 02.20 norsk tid. Klokken 03.00 hadde K-159 gått ned.

En representant fra Nordflåtens hovedkvarter, som ble referert av RIA Novosti, opplyste at helikoptrene som ble satt inn i søke etter ubåten må ha forvekslet K-159 med en annen pensjonert atomubåt som også ble tauet for opphugging i Polyarny, der den kom fram trygt. Denne forvekslingen førte til uklarheter omkring tidspunktet for ulykken i media.

Tauingen må stoppe
Besetningsmedlemmet som ble reddet, Maxim Tsybulsky, er nå på militærsykehuset i Severmorsk, og tilstanden hans er rapportert å være stabil. De resterende besetningsmedlemme som er antatt døde er kaptein Sergei Lappa, Mikhail Gurov, Yury Zhadan, Oleg Andreyev, Sergei Sokolov; Alexander Alyoshkin, Kurinniy, Yevgeny Smirnov og Andrei Knyazev.

Bellonas jurister i Murmansk og St. Petersburg vil gi juridisk bistand til de etterlatte i eventuelle rettssaker mot den russiske marinen.

— Denne ulykken er akkurat det Bellona har forutsett og beskrevet i detalj tidligere, og Bellona krever nå en umiddelbar stopp av disse slepemetodene, sier Bellona-leder Frederic Hauge.