Nyheter

Tvilsom ”eksplosjonsalarm”

Publiseringsdato: 23. mars, 2004

Skrevet av: Hanne Bakke

Den russiske flåtesjefen har i dag gått ut og sagt at Nordflåtens flaggskip, atomkrysseren Peter den Store, når som helst kan eksplodere. Bellona stiller seg skeptisk til disse opplysningene og tror det hele dreier seg om intern drittkasting i den russiske marinen.

Flåtesjef Vladimir Kuroyedov gikk i dag ut og informerte russisk presse om at atomkrysseren Peter den Store er i en slik forfatning at den når som helst kan eksplodere. Skipet er regnet som Nordflåtens flaggskip, og fikk etter 17. mars seilingsforbud i to måneder av flåtesjef Kuroyedov. Begrunnelsen for dette var da at mannskapet ikke var i stand til å utføre sine plikter, nå er forklaringen altså endret til at skipet kan eksplodere. – Bellona synes det er underlig at akkurat dette skipet fikk seilingsforbud siden det er det er det nyeste i den russiske Nordflåten, sier atomfysiker Nils Bøhmer.

Bellona mener det er all grunn til å tro at ”eksplosjonsalarmen” er del av en intern drittkasting i forbindelse med en pågående rettssak. I disse dager skal nemlig onkelen til kommandøren på Peter den Store vitne mot flåtesjef Kuroyedov i det pågående rettsoppgjøret etter ubåten K-159 som sank under slep i Barentshavet natt til 30. august 2003.

Fra Bellonas kontor i Russland sier Aleksander Nikitin at eksplosjonsfaren er nok en fabrikkert historie i forbindelse med rettssaken. – Hverken Kuroyedov eller andre har kommet med noen forklaring på hvorfor denne eksplosjonsfaren har oppstått, hva som kan eksplodere eller hvorfor skipet fremdeles ligger til kai i Severomorsk hvis det når som helst kan gå i lufta, sier Nikitin.

Bellona Murmansk jobber nå med å bringe klarhet i saken les også mer på Bellona Webs engelske sider.