Nyheter

Tvilsom ”eksplosjonsalarm”

Publiseringsdato: 23. mars, 2004

Skrevet av: Hanne Bakke

Flåtesjef Vladimir Kuroyedov gikk i dag ut og informerte russisk presse om at atomkrysseren Peter den Store er i en slik forfatning at den når som helst kan eksplodere. Skipet er regnet som Nordflåtens flaggskip, og fikk etter 17. mars seilingsforbud i to måneder av flåtesjef Kuroyedov. Begrunnelsen for dette var da at mannskapet ikke var i stand til å utføre sine plikter, nå er forklaringen altså endret til at skipet kan eksplodere. – Bellona synes det er underlig at akkurat dette skipet fikk seilingsforbud siden det er det er det nyeste i den russiske Nordflåten, sier atomfysiker Nils Bøhmer.

Bellona mener det er all grunn til å tro at ”eksplosjonsalarmen” er del av en intern drittkasting i forbindelse med en pågående rettssak. I disse dager skal nemlig onkelen til kommandøren på Peter den Store vitne mot flåtesjef Kuroyedov i det pågående rettsoppgjøret etter ubåten K-159 som sank under slep i Barentshavet natt til 30. august 2003.

Fra Bellonas kontor i Russland sier Aleksander Nikitin at eksplosjonsfaren er nok en fabrikkert historie i forbindelse med rettssaken. – Hverken Kuroyedov eller andre har kommet med noen forklaring på hvorfor denne eksplosjonsfaren har oppstått, hva som kan eksplodere eller hvorfor skipet fremdeles ligger til kai i Severomorsk hvis det når som helst kan gå i lufta, sier Nikitin.

Bellona Murmansk jobber nå med å bringe klarhet i saken les også mer på Bellona Webs engelske sider.