Nyheter

Fire drept ved kjernekraftverk i Japan

Publiseringsdato: 9. august, 2004

Skrevet av: Hanne Bakke

En dampeksplosjon mandag morgen kostet fire arbeidere livet ved et atomkraftverk 340 km vest for Tokyo. Det er ikke meldt om noen radioaktive lekkasjer.

Ytterligere atten arbeidere er ifølge en lokal regjeringskilde innlagt på sykehus med alvorlige hjerte- og lungeproblemer. Tilstanden for en av dem skal være livstruende.


Anlegget automatisk stengt

Takahiro Seno, talsmann for eierne av anlegget Kansai Electric Power Co (KEPCO), sier ifølge Kyodo News at trykkvannreaktoren på 826.000 Kw ved anlegget automatisk ble stengt etter ulykken. KEPCO, som er Japans nest aktør på energimarkedet, bekreftet at strålingasdetektorer i området ikke viste noen form for radioaktiv lekkasje.


De som omkom ble utsatt for damp med en temperatur på 240o C. Representanter for KEPCO uttaler at årsaken til ulykken ennå ikke er kjent, men at mangel på kjølevann kan ha forårsaket utblåsingen. Det ble i tillegg oppdaget et hull i et av de rørene som forsyner turbinen med damp.


Japans statsminister Junichiro Koizumi ga en uttalelse i forbindelse med ulykken hvor han ga uttrykk for at regjeringen må gjøre sitt ytterste for å ivareta sikkerheten på slike anlegg.


– Slike ulykker med damp i atomanlegg er ikke uvanlige, men ulykker av et slikt omfang som den i dag der 4 mennesker blir drept skjer svært sjelden, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona. Han sier videre at Japan ikke har verdens beste rykte når det gjelder atomsikkerhet, på 90-tallet var det svært mange episoder ved japanske atomanlegg.


Fem år siden Tokaimura

Japansk atomindustri har et noe frynsete rykte etter flere ulykker og forsøk på å dekke over alvorlige hendelser. Japanere flest har den verste atomulykken i Japans historie i Tokaimura, 130 km nordøst for Tokyo, 30. september 1999 ennå friskt i minne. Da mistet to arbeidere livet, og så mange som rundt 600 personer ble utsatt for stråledoser. Vel 310 000 mennesker måtte holde seg innedørs i to dager etter ordre fra myndighetene for å unngå stråling.


Ulykken ved Tokaimura-anlegget skjedde da tre arbeidere ved anlegget tilsatte for mye uran i en tank ved prosesseringsanlegget. Dette satte igang en kjedereaksjon som holdt på i opp mot tjue timer. Ulykken ble klassifisert til alvorlighetsgrad fire på en sju-trinns gradering av atomulykker hos det internasjonale atomenergibyrået IAEA.


Kutt i sikkerheten

Tokaimura-ulykken ble gransket av japansk politi, og mange sikkerhetsbrister dukket opp. Media avslørte i kjølvannet av ulykken at folk som bodde i nær anlegget i Tokaimura ikke visste at dette var et uran-prosesseringsanlegg. Ledere i for anlegget innrømmet også at heller ikke arbeiderne ved anlegget hadde fått skikkelig informasjon om farene ved å håndtere flere hundre tonn radioaktivt materiale hver dag. På toppen av det hele viste det seg at Tokaimura-anlegget i årevis hadde kuttet svingene i forbindelse med sikkerheten uten at myndighetene var informert.


Japan har mer enn 50 atomanlegg som dekker 34% av landets energibehov.


Det er ventet at dagens ulykke vil vekke en ny debatt om den japanske atomindustrien.