Nyheter

Tegn til bedring i Japan

Foto: Wikipedia

Publiseringsdato: 18. mars, 2011

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

Lørdag og søndag kan nye strømledninger på alle Fukushimas fire kriserammede reaktorer være på plass. Det vil i så fall kunne få de viktige kjøleanleggene i normal drift igjen. – Situasjonen er nå alvorlig, men stabil, sier Nils Bøhmer.

Fukushimas operatørselskap TEPCO tror de er ferdige med å legge strømkabel til reaktor 1 og 2 på lørdag, og på søndag kommer turen til nummer 3 og 4, melder Reuters i dag.

Flere medier rapporterer dessuten at redningsmannskapene har klart å etterfylle noe vann i lagerbassengene for brukt atombrensel.

– Gledelige nyheter

Bellonas Nils Bøhmer understreker at det er vanskelig å forutse hva som vil skje, men er fredag morgen mer optimistisk enn de foregående dagene.

– Utviklingen det siste døgnet gir redningsmannskapene klart bedre sjanser for å lykkes i å få kontroll, sier han, men sier samtidig at det fremdeles er mye som kan gå galt.

Det er et synspunkt som deles av Japans statsminister Naoto Kan.

– Situasjonen ved Fukushima Daiichi er fremdeles veldig alvorlig, sa han i et tv-intervju tidligere i dag.

Det samme sa IAEAs Graham Andrew, men la til:

– Siden vår siste briefing på torsdag har tilstanden ikke forverret seg.

Hevet trusselvurdering

Til tross for tegnene til bedring, oppgraderte Japan i dag trusselnivået ved Fukushima-kraftverket. Til nå har myndighetene karakterisert ulykken som en 4-hendelse, men omtaler den nå som en femmer – på en skala der 7 er den høyeste.

– Dette er nok først og fremst et tegn på at graderingen tidligere har vært ukorrekt, sier Bellonas atomfysiker.

Allerede på tirsdag vurderte han Fukushima-hendelsene som en femmer – en klassifisering som for øvrig deles av Three Mile Island-ulykken i USA i 1979.

Tsjernobyl-katastrofen i 1986 er den eneste som noen gang har fått karakteristikken syv på INES-skalaen.

Omfattende skader

Det er skaden på kjernen på reaktor 2 og 3 som er bakgrunnen for denne karakteristikken på Fukushima Daiichi-kraftverket, skriver IAEA på sine facebook-sider.

Tap av kjøling og vanntilførsel på lagringsbasseng for brukt atombrensel på reaktor 4, som har fått mye oppmerksomhet de siste dagene, rettferdiggjør ifølge de japanske myndighetene karakteristikken tre på INES-skalaen.

Den samme karakteren gir myndighetene til hendelsene på Fukushima Daini – det ikke fullt så hardt rammede nabokraftverket til Daiichi. Ved Daini var det mest alvorlige at kjølefunksjonene på tre reaktorer gikk tapt. Samtlige reaktorer der er nå stengt ned.

Bellona følger saken videre utover dagen.