Nyheter

EU-land doblet importen av russisk kjernebrensel

Publiseringsdato: 20. mars, 2024

Skrevet av: Signy Fardal

En analyse Bellona har gjennomført viser at leveransene av russisk kjernebrensel til land i EU økte fra 314 tonn i 2022 til 573 tonn i 2023. Transaksjonsbeløpene økte fra 280 millioner Euro til 686 millioner Euro.

Eksperter fra Bellona Environmental Transparency Center har analysert data fra Eurostat og FN Comtrades internasjonale handelstjeneste. Analysene av handelstransaksjoner over landegrensene viste en nesten dobling (+ 80%) i importen av ferskt kjernebrensel fra Russland til EU-land.

Usikre på eventuelle sanksjoner

–Dette kan indikere at EU-land forsøker å fylle på kjernebrenselbeholdningen på grunn av usikkerhet rundt hva som kan komme av potensielle sanksjoner, leveringsrestriksjoner eller andre eskaleringer i forholdet til Russland, sier Bellonas atomekspert Dmitry Gorchakov.

Atomekspert Dmitry Gorchakov ved Bellonas Environmental Transparency Center.

Bare fem EU-land kjøper kjernebrensel til sine kjernekraftverk fra Russland: Tsjekkia, Slovakia, Bulgaria, Ungarn og Finland. De er de mest sårbare og avhengige av kjernebrenseltilførsler fra Russland. Til sammen har disse fem landene 19 VVER-440 eller VVER-1000 reaktorer av sovjetisk design. De ble alle bygget under den kalde krigen (mellom 1945- 1991). I 2023 doblet Tsjekkia sine innkjøp sammenlignet med året før, mens Slovakia tredoblet dem.

–På grunn av den politiske situasjonen og krigen i Ukraina, vil kjernebrenselmarkedet for reaktorer av sovjetisk design i EU-land gjennomgå betydelige endringer de neste fem årene. De fleste land har allerede inngått kontrakter med nye kjernebrenselleverandører og fyller nå bare opp for å sikre seg selv til slutten av de gjeldende kontraktene, sier Gorchakov.

– Gunstig for Rosatom

Han sier at økningen i kjøp i Europa er gunstig for kjernebrenselforsyneren, det russiske statsselskapet Rosatom.

–I tillegg til inntektsvekst, får Rosatom muligheten til å oppfylle gjeldende kontrakter før mulige sanksjoner eller restriksjoner kommer fra EU, sier atomeksperten.

For øyeblikket er det bare Ungarn av de fem nevnte landene som har klare planer om å fase ut russisk kjernebrensel.

Representanter for Kozloduy kjernekraftverk i Bulgaria viste til forretningshemmelighet da de ble spurt av Bellona om de kom til å kjøpe kjernebrensel fra Russland. Representanter for Fortum Corporation (Finland) forklarte at de har en kontrakt for brenselsforsyning til Loviisa-1 / Loviisa-2 fra Russland som løper til 2027-2030. Men de sa at selv før krigen hadde Fortum begynt forhandlinger om å bytte til brensel fra amerikanske  Westinghouse. Siden november 2022 har de signert en tilsvarende kontrakt for utvikling og levering av nytt brensel.

Bellona sendte også henvendelser til operatører av kjernekraftverk i Tsjekkia, Slovakia og Ungarn for å bekreftet eller avvist informasjonen fra europeiske og internasjonale statistikkbyråer, men har ennå ikke mottatt svar fra dem.