Nyheter

Blank løgn om biodiesel

Jens Stoltenberg på Aps landsmøte. I dag kommer han til Brussel.
(Foto: Ap)

Publiseringsdato: 18. november, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

”Styrket innsats for mer miljøvennlig biodrivstoff”, kaller Arbeiderpartiet siste utvikling i striden om biodiesel. – Dette er blank løgn, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.

Regjeringspartiene har i dag blitt enige om å bevilge 40 millioner kroner mer til styrke satsingen på miljøteknologi, som skal bidra til å utvikle mer miljøvennlig biodrivstoff.

Men ved å avgiftsbelegge biodiesel, inndrar regjeringen en milliard kroner. 40 millioner kroner spiller ingen vesentlig rolle i denne sammenhengen.

Norske Skogs planlagte anlegg på Follum skulle i utgangspunktet produsere 250 millioner liter annen generasjon biodiesel i året. Avgiften vil koste dem nesten en milliard i året.

Det er med andre ord blank løgn at dette statsbudsjettet styrker satsing på miljøvennlig drivstoff.

Meningsløs regjering

– Hva skal vi med den rødgrønne regjeringen når det eneste de bruker flertallet til, er å overkjøre demokratiet, og samtidig ødelegger for miljø og næringsliv, spør Hauge.

– Arbeiderpartiet har opptrådt uhyre brutalt og miljøfiendtlig i denne saken, legger han til.

Biodieselstriden blusset opp

Striden om biodiesel-avgift blusset for fullt opp tidligere denne uken, da det ble klart at Arbeiderpartiet kommer til å trumfe gjennom den omstridte miljøavgiften på biodiesel når statsbudsjettet skal vedtas i Stortinget.