
Skal samarbeide for å utvikle grønne batterier
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
Nyheter
Publiseringsdato: 13. juni, 2007
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
Norsk institutt for naturforskning (NINA) har i fire år kartlagt effekten av vindmøller på havørn. Undersøkelsen har foregått på øya Smøla på Nord-Møre, og er den eneste i sitt slag i Norge.
Rapporten fra NINA kommer først senere i sommer, men prosjektleder Arne Follestad bekrefter at antallet drepte havørn er kommet opp i 13, etter at den første døde havørnen ble funnet i 2005.
– 13 havørn kan oppfattes som lite, og det kan oppfattes som mye. Vi må se antallet i forhold til både lokale forhold og situasjonen for havørnbestanden på nasjonalt nivå, og vurdere effektene over tid, sier Follestad til Bellona Web.
Legger grunnlaget
Rapporten fra NINA vil legge et grunnlag for videre studier av hvilken effekt vindmølleparker har på fuglelivet. Lærdommen av rapporten vil også kunne brukes til planlegging av lokalisering av framtidige vindkraftprosjekter.
Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Statkraft som har engasjert kompetansesenteret NINA til arbeidet med å overvåke havørnbestanden på Smøla. Prosjektet startet i 2003.
NINA får forskningsmidler av RENergi-programmet for å videreføre prosjektet og se på et bredere utvalg av fugler på Smøla.
Bellona følger med
Bellona jobber for at energinasjonen Norge skal bli en eksportør av fornybar energi med lavest mulig naturinngrep.
– Bellona ønsker mer utbygging av vindkraft, men følger også nøye med på at dette skjer uten at det biologiske mangfoldet blir truet, sier rådgiver i Bellona, Ane Brunvoll.
Havørnen ble fredet i 1968 og bestanden har vært i vekst siden, slik at fuglen nå er tatt av ”rødlista”, Direktoratet for naturforvaltnings oversikt over truede og sårbare arter. Havørnbestanden på Smøla er anslått til å være på 250-300 fugler.
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
– Dette er fullstendig anti-vitenskapelig og knusende for Norges omdømme som miljønasjon, sier Martin Sveinssønn Melvær i Bellona i en kommetar til a...
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
– Det er med stor glede jeg kan informere om at Stein Lier-Hansen – nåværende administrerende direktør i Norsk Industri – vil bli engasjert av Bellon...