Nyheter

Ny FN-rapport spår boom for solenergi

Walter J. Pilsak

Publiseringsdato: 3. juni, 2009

Skrevet av: Ola Innset

FNs miljøprogram (UNEP) lanserer i dag en rapport som viser at solenergi har klart seg best gjennom finanskrisen. UNEPs Eric Usher, som kommer til CC9 i morgen, spår en boom i solenergimarkedet.

– Solteknologien er allerede klar, og vi tror prisene vil falle med 43 prosent i år, sier Eric Usher, til Stavanger Aftenblad.

Usher er sjef for FNs miljøprogram (UNEP) sitt arbeid på investeringer i fornybar energi, og deltar på CC9-konferansen som begynner i morgen.

Stor vekst

UNEP-rapporten “Global Trends in Sustainable Energy Investment 2009” blir presentert i New York i dag, og et av hovedfunnene i rapporten er at solenergi har tålt finanskrisa best. Investeringene økte med 49 prosent fra 2007 til 2008.

Usher spår nå at teknologien for konsentrert solarenergiutvinning vil oppleve stor vekst de neste par årene. Spania, Sør-Afrika, Algerie og Marokko er motorene i en utvikling som Usher mener er svært positiv:

– Forbrukerne er de største vinnerne fordi det blir billigere for folk å kjøpe solfangerutstyr, sier han.

Økning

Til tross for finanskrisen var investeringene i solenergi var på hele 33,4 milliarder dollar i fjor. Stadig flere land øremerker penger til fornybar energi i sine krisepakker, og hele 183 milliarder dollar ble satt av til grønne stimulanspakker fra myndigheter i 13 land i 2008.

Solenergi-industrien har over lengre tid bygd opp kapasiteten på verdensbasis og utviklet sin teknologi. Men mangel på silisium har bremset spredningen av teknologien, og holdt prisene høye. Nå er denne flaskehalsen borte og prisene vil stupe, tror Usher.

CC9

Usher skal holde foredrag på CC9-konferansen i morgen under temaet ”Building a sustainable low carbon furutre against the back frop of a global economic crisis”. Andre foredragsholdere på konferansen er blant annet Robert F. Kennedy Jr., Jens Stoltenberg og Kronprins Haakon.

Les hele intervjuet med Eric Usher i Stavanger Aftenblad.