Nyheter

Verdens første flytemølle åpnet

(Foto: Øyvind Hagen / StatoilHydro

Publiseringsdato: 8. september, 2009

Skrevet av: Ola Innset

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) åpnet i dag verdens aller første flytende fullskala vindturbin. – Dette er en gledens dag, regjeringen må få på plass flere slike piloter så raskt som mulig, sier Bellonas Ane Brunvoll.

– Det utgjør en stor forskjell at man nå kan se en flytemølle med sine egne øyne. Det viser at dette er svært realistisk. Nå må tempoet må trappes opp grundig slik at vi får produsert all den fornybare energien vi trenger for å bekjempe klimaendringene, sier Ane Brunvoll, leder av Bellonas energiavdeling.

Pilotprosjekt

Vindturbinen er forankret til havbunnen cirka ti kilometer sørvest for Karmøy i Rogaland. Den er verdens aller første av sitt slag, og del av StatoilHydros pilotprosjekt Hywind.

– Dette er et viktig skritt på veien mot å skape en ny norsk energinæring til havs. Prosjektet illustrerer hvordan vi kan dra nytte av kunnskapen fra olje- og gassbransjen i utviklingen av nyskapende teknologi for fornybar energi, sa statsråd Riis-Johansen under den høytidelige åpningen i dag.

Gylden mulighet

Prosjektet er støttet med 59 millioner av Enova, og Bellona mener at nettopp Ennova må bli mer aktive for at vindsatsingen virkelig skal monne:

– Nå som det grønne sertifikatsystemet skal bli innført bør det føre til at Ennova får en gylden mulighet til å bruke mer av sin pott på slike demoprosjekter som kan vise oss veien til framtidssamfunnet, sier Brunvoll.

Fornybar næring

– For å få på plass mer vindkraftproduksjon til havs mener vi at myndighetene på legge ut felt på anbud slik som det nå gjøres i Danmark, sier hun, og slår fast:

– Det er fornybar vindkraft som bør være den nye offshorenæringen.