Nyheter

Uværet på Vestlandet fikk tragisk utfall

Publiseringsdato: 14. september, 2005

Skrevet av: Mette Martinsen

Èn kvinne omkom, og ni personer ble sendt til sykehus etter et jordskred i Bergen i natt. Tilstanden er kritisk for to av de tilskadekomne.

Det var restene etter de to tropiske orkanene ”Maria” og ”Nate” som traff Vestlandet hardt inatt. Selve orkanen var sterkt redusert, men det var forventet uvanlig store nedbørsmengder. Disse prognosene slo til for fullt, og på tolv timer (20-8) falt det 110,5 mm nedbør.


Disse enorme mengdene satte igang et stort jordskred som rammet boligfeltet Hatlestad terrasse i Arna utenfor Bergen. Det ble dramatisk for beboerne, og noen måtte flykte ut vindusveien i bare nattøyet. Andre kom seg ikke ut, men ble liggende under store mengder jord. Politiet sperret av området i frykt for at det skulle gå flere ras, og beboerne ble evakuert.


En geolog var på stedet og konkluderte med at politiet måtte være svært forsiktig i sitt arbeid.


Advart mot rasfare

Byrådsleder i Bergen, Monica Mæland, sier ifølge NTB at beboerne i Hatlestad terrasse allerede på begynnelsen av 90-tallet tok kontakt med kommunen for å advare mot rasfare og be om rassikring av området, uten at tiltak ble iverksatt. Hun sier at Bergen kommune vil komme tilbake med en redegjørelse så snart det foreligger en avklaring i saken.


Menneskeskapt?

Spekulasjonene har gått om hvorvidt de siste ukers orkaner, Katrina, Maria og Nate, skyldes menneskeskapte klimaendringer. PEW Center on Global Climate Change uttaler i den forbindelse at ”Selv om vi ikke kan være sikre på at global oppvarming intensiverte Katrina, har den åpenbart skapt forhold som gjør det mer sannsynlig at slike stormer oppstår,” før han la til at ”det ville være vitenskapelig uholdbart å konkludere med at Katrina ikke ble intensivert av den globale oppvarmingen.”