Nyheter

Klimaendringer truer tusenårsmålene

(Foto: Operasjon Dagsverk)

Publiseringsdato: 19. november, 2007

Skrevet av: Ola Innset

Klimaendringene rammer verst der folk er dårligst rustet til å takle dem. FNs generalsekretær Ban Ki Moon er redd for at klimaendringene skal ødelegge for FNs tusenårsmål om bekjempelse av fattigdom.

– Klimaendringene kan dytte land tilbake i fattigdomsfellen og omgjøre arbeidet med tusenårsmålene, sa FNs generalsekretær Ban Ki Moon under presentasjonen av FNs klimapanels siste rapport i Valencia på lørdag.

FNs tusenårsmål er åtte konkrete mål for å bekjempe fattigdom som i år 2000 ble vedtatt gjennomført innen 2015.

Sårbare områder

Sammen med de tre delrapportene viser den siste synteserapporten at klimaendringene vil ramme svært skjevt. Rapporten peker på fire spesielt sårbare områder. I tillegg til Arktis er disse Afrika, de små øystatene i Stillehavet, Det Indiske Hav og Karibien, samt de tre såkalte ”megadeltaene”, det vil si deltaområdet ved Nilen, Mekong-deltaet i sørøst-Asia og deltaet mellom elvene Ganges og Brahmaputra i India.

Alle disse områdene ligger i de fattigste delene av verden.

Gigantisk utfordring

– De fattigste rammes hardes, og de er dårligst rustet til å takle det. Dette er en gigantisk utfordring, sa miljø- og utviklingsminister Erik Solheim under sin pressekonferanse i miljøverndepartementet på lørdag.

Han mener at vi allerede i dag ser effektene av klimaendringene, og henviste til syklonkatastrofen som i dag utspiller seg i Bangladesh.

– Rapporten fra FNs klimapanel. legges fram samtidig som Bangladesh opplever en naturkatastrofe. Folk i Bangladesh har opplevd ekstremvær før, men det er klart at de nå får mer ekstremvær. Det er et symbolsk sammentreff. På den ene siden har vi de tørre tallene som FNs klimapanel legger fram i Valencia, og så har vi virkeligheten i Bangladesh på den andre siden, sa Solheim.

Syklonen Sidr traff Bangladesh i forrige uke, og så mange som 15.000 mennesker er fryktet omkommet.

Tusenårsmålene

Halvveis mot 2015 har man i Asia kommet langt i arbeidet mot tusenårsmålene, mens situasjonen i Afrika har blitt enda verre. Men FNs generalsekretær nekter å gi seg selv om økte klimaendringer vil gjøre oppfyllelsen av målene enda vanskeligere.

– Vi kan ikke la dette skje! De industrialiserte landene må fortsette å gå i bresjen, men uten at utviklingslandene blir med kommer vi ingen vei, sa Ban Ki Moon.

– Det eneste som nytter er umiddelbar, global handling. Vi er alle i samme båt, sa Ban.