Nyheter

Cancun leverte

Plenumssalen på klimatoppmøtet i Cancun
(Anne Karin Sæther)

Publiseringsdato: 11. desember, 2010

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Bellona er veldig fornøyd med at klimatoppmøtet i Cancun endte med enighet og framgang på en rekke områder. – Avtalen vil ikke redde klimaet, men resultatet her er et viktig skritt i riktig retning, sier Bellonas Svend Søyland.

(Cancun, Mexico): Klokken er 03.00 på natta i Cancun i Mexico, og plenumssalen koker av applaus.

– Vi kan trygt si at Cancun leverte! Forventningene var ikke store i forkant, men det er veldig positivt at mange land har klint til og klart å komme til enighet på så mange områder, sier Bellonas internasjonale rådgiver Svend Søyland.

– Resultatet i Cancun vil ikke redde klimaet, men det legger et godt grunnlag for en ny og større, bindende klimaavtale. Det er utrolig viktig at man klarer å flytte det internasjonale klimaarbeidet fremover gjennom FN-systemet. Nå er tilliten til FN-systemet er gjenreist, sier Søyland.

Enigheten i Cancun omfatter blant annet teknologioverføring, bevaring av skog og opprettelsen av et klimafond for tiltak i u-land.

Kyoto-avtalen lever

Bolivia ville ikke godta en erklæring som ikke garanterte at de rike landene forpliktet seg til en fortsettelse av Kyoto-avtalen. Samtidig hadde Japan, Russland og Canada nektet å garantere en slik videreføring av avtalen, så lenge land som Kina og USA ikke er med på den.

bodytextimage_Bolivia_mindre.jpg Photo: (Foto: Anne Karin Sæther)

Bolivias forhandlingsleder Pablo Solon måtte imidlertid bøye av til slutt, da landet var det eneste som sto i veien for en felles erklæring. Møtets populære president, Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa, klubbet erklæringen gjennom.

–  I begynnelsen av forhandlingene hang Kyoto-avtalen i en tynn tråd, men nå er det heldigvis enighet om å fortsette forhandlingene for å prøve unngå at man blir stående helt uten en internasjonal klimaavtale når Kyoto-avtalen går ut i 2012, sier Søyland.

– Vi trenger en ny, større og mer omfattende klimaavtale. Vi har fortsatt en lang vei å gå før verden forplikter seg til å kutte CO2-utslippene så mye som vi faktisk trenger for å nå klimamålet man ble enig om i København, nemlig maks to graders temperaturstigning, sier Søyland.

CO2-rensing

Bellona er spesielt fornøyd med at det ble åpnet opp for å ta CO2-håndtering inn i kvotesystemet for fattige land, Den grønne utviklingsmekanismen (CDM).

– Hvis dette kan komme på plass neste år, har vi fått et nytt og viktig virkemiddel for å få selskaper til å investere i denne teknologien i land som Kina, India og Brasil, sier Søyland.

– Selv om dette foreløpig ikke er helt i boks, er fremgangen en seier for alle oss som har jobbet systematisk og langsiktig for å fremme CO2-håndtering  i kampen mot klimaendringer, sier Søyland.

Bevaring av skog

I Cancun har landene erkjent at spørsmålet om bevaring av skog ikke er enkelt. Bellona mener det er positivt for at det tas høyde for at skogen må forvaltes på en bærekraftig måte.
 
I et historisk perspektiv er skog det området som raskest har sett fremgang i klimaforhandlingene. For ti år siden var det ingen som trodde skog kunne bli en del av avtalen. Den raske fremgangen skyldes både teknologisk utvikling av metoder for måling og politisk vilje til å prioritere dette området, sier nestleder i Bellona Europa, Tone Knudsen, og legger til:

– Her har Norge spilt en nøkkelrolle.

Bellona blant forhandlere

Bellona er den eneste miljøorganisasjonen som har arrangert seminarer inne på forhandlingsområdet, rett ved delegasjonene til Norge, USA og Storbritannia.

– Vi har gjort dette for å vise forhandlerne og andre at det finnes mange gode klimateknologiske løsninger. Flere av de som har vært på besøk i Bellona-rommet kjente ikke til at det finnes karbonnegative løsninger – det vil si løsninger som trekker mer CO2 ut av atmosfæren enn de slipper ut, forteller Tone Knudsen, nestleder i Bellona Europa.