Havets julekalender
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
Nyheter
Publiseringsdato: 29. november, 2024
Skrevet av: Eivind Berstad
Nyheter
Bellona har deltatt på klimaforhandlingene siden starten, og noterer framgangen innen kvotehandel og finansiering som viktige skritt i riktig retning. Bellonas mål med å delta med sin ekspertise på klimatoppmøtet er å fremme våre saker, bygge internasjonale relasjoner og bidra til å finne løsninger på de utfordrende forhandlingene innen foreksempel kvotehandel.
COP29 har resultert i en etterlengtet regelbok for internasjonale karbonmarkeder. Viktige klimatiltak som karbonfangst- og lagring, og karbonfjerning fra bioenergi og direktefangst fra luft passer godt under artikkel 6 som det ble enighet om på COP29. Bellona har kjempet for finansieringsordninger for karbonfangst siden COP14.
– Den nye regelboken om internasjonale karbonmarkeder er svært viktig. Nå blir det enklere å skaffe finansiering for både fornybar energi og avgjørende karbonfangst-teknologi for å øke klimaambisjoner og levere klimafinansiering rundt om i verden. Neste steg er at bilaterale karbonfangst-prosjekter iverksettes og at metodikken blir tydeligere, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.
Bellona har avslørt svindel med klimakvoter tidligere, og vil fortsette å kjempe for klare regler for å sikre transparens, separate mål for karbonfjerning og at dobbelttelling av klimatiltak unngås.
Målet for klimafinansiering fra rike land til utviklingsland ble økt fra 100 milliarder dollar årlig til minst 300 milliarder. Selv om det nye målet er lavere enn det forventede behovet anerkjenner Bellona det nye målet for klimafinansering som et viktig framskritt i svært krevende forhandlinger.
– COP29 handlet først og fremst om finansiering, og kunne blitt resultatløst uten noen avtale. I en verden som kan virke urolig er klimatoppmøtet en viktig arena der man faktisk snakker sammen. Forhandlingene om klimafinansiering var svært krevende, og det nye målet for klimafinansiering er et viktig fremskritt som vi kan bygge videre på. Alternativet hadde vært mye verre, sier Hauge.
På veien mot neste klimatoppmøtet i Brasil skal alle land, inkludert Norge, melde inn klimamål for 2035. Bellona mener Norge må gå foran og legge lista høyt.
– Norge har alle forutsetninger for å være det mest klima-ambisiøse landet i verden. Bellona skal kjempe for at Norge melder inn de mest ambisiøse utslippskuttene for 2035, sier Hauge.
Les mer om Bellonas COP-historie her
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
Russland er i ferd med å trekke seg fra en internasjonal miljøavtale. Avtalen sørget for milliarder i internasjonal finansiering til opprydning av So...
Det er en legitim bekymring for at olje- og gasselskaper vil kreve høye priser for CO2-lagring. På vårt offisielle FN-arrangement på klimatoppmøtet i...
Produksjon av stål står for fem prosent av alle klimagassutslipp i EU, og for syv prosent av globale klimagassutslipp. Derfor er stålindustrien en se...