Nyheter

– Regjeringen må gripe inn nå

Publiseringsdato: 17. april, 2008

Skrevet av: Håvard Lundberg

Ifølge Olje- og energidepartementet har ikke regjeringen grunnlag for å stanse StatoilHydros planer om oljeutvinning i arktiske områder utenfor Alaska. Det er Bellona helt uenig i.

Statssekretær i Olje- og energidepartementet (OED), Liv Monica Stubholt, uttalte på NRK Dagsrevyen i går at Regjeringen ikke kommer til å gripe inn overfor StatoilHydro, fordi ”det ikke er grunnlag for det”…

Bellona mener tvert om at det er all mulig grunn til å stoppe StatoilHydro, og at det haster:

– Det er akkurat nå staten må gripe inn, og ikke på et senere tidspunkt når StatoilHydro allerede har gjort større investeringer i området, sier Guro Hauge, leder for Bellonas energiavdeling.

Aktivt eierskap?

Regjeringens svar kommer etter at Bellona på tirsdag denne uken krevde at Regjeringen måtte bruke sitt eierskap og hindre StatoilHydro i å utvinne olje i de arktiske havområdene.

– Når Regjeringen snakker så mye om statlig eierskap må de jo mene noe med det, sier Hauge.

Sprikende politikk

Til tross for at Norge til dags dato har valgt å ikke åpne for oljeutvinning i våre islagte havområder, nettopp på grunn av stor miljørisiko, ser det ut til at Regjeringen ikke har noen problemer med at StatoilHydro gjør det i et annet land.

Dette reagerer lederen for en av de lokale urbefolkningene i Alaska på. I The Arctic Sounder skriver George Edwardson at han synes ”det er bekymringsfullt at nordmenn har en ute av syne, ute av sinn filosofi”.

Edwardson er leder for Inupiat Community of the Arctic Slope, en av mange organisasjoner som i februar skrev under på et felles opprop mot utlysningen av de 193 blokkene i Chukchi havet, nord for Beringstredet.

Elendig merittliste

bodytextimage_03-23-06-Guro_Hauge_NB-0006.jpg Photo: Nils Bøhmer

StatoilHydro på sin side hevder at de vil drive utvinning i disse områdene på en miljømessig forsvarlig måte. Men StatoilHydros elendige merittliste den siste tiden, fra Snøhvit-fiaskoen til Statfjord A-ulykken, er ikke spesielt tillitsvekkende.

– Det er uforståelig at StatoilHydro skal kunne være en garantist for en miljømessig forsvarlig utvinning, sier Guro Hauge.

– Når vi vet at dette selskapet gang på gang har satt profitt framfor miljø, hvorfor skulle det være annerledes denne gangen?, sier Hauge.