Nyheter

– Norge må godta et oljefritt Arktis

Bellona-stifter Frederic Hauge.
Bellona-stifter Frederic Hauge.

Publiseringsdato: 1. desember, 2022

Skrevet av: Signy Fardal

Frederic Hauge tror Støre-regjeringen kan glemme å inngå en grønn industriavtale med EU med mindre Norge gir etter for EUs krav om å få inn et oljefritt Arktis i avtalen.

– Da EU kom med sin Arktis-plan, sa jeg at dette ville bli utfordrende for Norge. Da ble jeg ledd av. Men jeg tror jeg hadde et poeng, jeg, sier Bellona-stifter Frederic Hauge til Dagens Næringliv i dag.

Mandag denne uka skrev DN at det ble det ingen signering av en Grønn Allianse med EU under årets klimatoppmøte i Sharm El-Sheik fordi Norge og EU ikke er enige om hva som skal stå i avtaleteksten.

Avtaleutkastet Dagens Næringliv har tilgang til viser at det hele har kokt ned til en uenighet om oljepolitikk.

I oktober 2021 gikk EU-komminsjonen inn for stans i oljeaktiviteten i Arktis og truet også med å sette en stopper for  import av olje og gass som stammer derfra. Tidligere samme år foreslå USAs president Joe Biden at man må verne Arktis mot oljeaktivitet.

Den gang sa Frederic Hauge:

– Norge er helt i utakt med verden når vi insisterer på å fortsatt lete etter olje og gass i Barentshavet, som er en del av Arktis. Jeg står i fare for å bli motstander av norsk EU-medlemskap – for vi kan ikke risikere at Norge skal få innflytelse og ødelegger EUs klimapolitikk.

Norge har ønsket å få EU med på formuleringer som støtter en videre norsk oljeaktivitet etter 2030, noe EU har avvist. EU på sin side prøver å få Norge med på at olje og gass skal forbli i bakken i Arktis, i tråd med EUs Arktis-plan. Det har Norge strittet i mot.

EU la i fjor frem sin plan for Arktis som innebærer en stans i olje- og gassaktiviteten, samt et ønske om å ikke kjøpe hydrokarboner fra regionen. I et intervju med DN i fjor høst sa den da nyslåtte klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) at han ikke var bekymret for signalene fra EU om Arktis.

Bellona-stifteren Frederic Hauge mener nå at  realitetene innhenter Norge.

– EU forventer at Norge skal bidra også der det gjør vondt og vanskelig. Man kan stille seg spørsmål om det blir en avtale i det hele tatt – hvis ikke Norge godtar utfasing av oljevirksomhet i Arktis. Jeg tror ikke EU vil gi seg, sier Bellona-stifteren.