Nyheter

Jagland takket Nikitin

Utenriksminister Thorbjørn Jagland og Aleksandr Nikitin.
Photo: Thomas Nilsen

Publiseringsdato: 20. juni, 2000

Skrevet av: Thomas Nilsen

Utenriksminister Thorbjørn Jagland tok i dag i mot Aleksandr Nikitin og takket han for innsatsen for atomsikkerhetsarbeidet i Russland.

«Jeg er glad for å treffe en slik kjendis og viktig person,» sa Utenriksminister Thorbjørn Jagland da han i dag tok i mot Bellona’s Aleksandr Nikitin i Utenriksdepartementet tirsdag ettermiddag. Jagland benyttet anledningen til å takket Nikitin for det viktige arbeidet han og Bellona har gjort for atomsikkerheten og rettssikkerheten i Russland.

«Vi er glade for at rettferdigheten fikk gjennomslag i Nikitin-saken. Norge har hele tiden påpekt at rettsprosessen må være rettferdig, og resultatet med avgjørelsen i Høyesterett viser at dette skjedde,» sa Jagland.

Utenriksministeren fortalte Nikitin at forholdet til Russland, og atomsikkerhetsarbeidet i nord er en av de viktigste utenrikspolitiske sakene for regjeringen. Nikitin på sin side takket for all støtten han har fått fra norske myndigheter gjennom de nesten fem årene saken varte før frifinnelsen endelig ble stadfestet av russisk Høyesterett i april i år.

Aleksandr Nikitin overrakte Utenriksministeren et eksemplar av Bellona rapporten om den Russiske Nordflåten, rapporten som i sin tid dannet grunnlaget for spiontiltalen. I dag er Norge og en rekke andre land involvert i prosjekter som tar sikte på å sikre de overfylte lagrene med atomavfall som beskrives i rapporten.