Nyheter

Pasko får støtte

Publiseringsdato: 2. juni, 2001

Skrevet av: Jon Gauslaa

To representanter for New-York baserte 'Committe to Protect Journalists' (CPJ) har ankommet Vladivostok for å støtte Grigorij Pasko i forbindelse med rettssaken mot ham.

CPJ er en uavhengig ikke-kommersiell organisasjon som arbeider for å sikre pressefriheten verden over. Styremedlem Peter Arnett og koordinator for organisasjonens Europa-program Emma Gray ankom Vladivostok 1. juni for å støtte Pasko. – Vi er her for å vise solidaritet med Grigorij Pasko og for å kreve rettferdighet for ham, sier Arnett. Og vi vil støtte ham til rettferdigheten har skjedd fyldest.


Arnett og Gray vil følge Pasko og hans advokater til Stillehavsflåtens rettsbygning der rettssaken starter mandag 4. juni kl. 10.00 lokal tid. Samme ettermiddag kl. 17.00 deltar de på en pressekonferanse med Paskos advokater i «Dom Zhurnalista», Okeanskij Prospekt 90 i det sentrale Vladivostok.


Pasko er anklaget for spionasje ved at han skal ha overlevert til den japanske TV-kanalen NHK informasjon om den radioaktive sikkerheten i den russiske Stillehavsflåten. Han ble frikjent for spionasje 20. juli 1999, men dømt til tre års fengsel for ‘misbruk av offisiell myndighet’ og løslatt fordi han hadde sittet 20 måneder i varetekt. Den militære delen av russisk Høyesterett opphevde dommen 21. november 2000, og sendte saken tilbake til Vladivostok for en ny vurdering av spiontiltalen. Observatører har ansett denne beslutningen som et negativt signal med tanke på russiske domstolers uavhengighet.