Nyheter

Bellona-ansatt arrestert i Russland

Alexey Snegirev / Bellona

Publiseringsdato: 11. oktober, 2007

Skrevet av: Kristin Jørgensen

Ni personer ble arrestert i St. Petersburg i dag, under en demonstrasjon mot import av radioaktivt avfall. Bellonas russiske redaktør, Rashid Alimov, er en av dem.

20 personer fra Ekosashita (Ecodefense) og Bellona samlet seg i formiddag foran parlamentet i byen og holdt papirbåter med små atomskilt i hendene, bak et stort gult banner med påskriften ”STOP NUCLEAR TRANSPORT”.

De 20 demonstrerte mot import av radioaktivt avfall til Russland, i forbindelse med at båten ”Doggersbank” kom med radioaktivt avfall fra Tyskland i dag morges.

bodytextimage_alimov.jpg

Arrestert umiddelbart

Ni av demonstrantene ble arrestert umiddelbart etter at de startet demonstrasjonen kl. 11.00 norsk tid. Blant disse er Rashid Alimov, som er redaktør for Bellonas russiske nettside, bellona.ru. Alle sitter nå, torsdag ettermiddag, fortsatt i varetekt.

Bellonas advokat Olga Krivonos er til stede på politihuset, men hun har foreløpig ikke fått snakke med demonstrantene.

Radioaktivt avfall

Containerne med radioaktivt avfall skal etter planen fraktes videre med tog fra St.Petersburg til Seversk, Angarsk, Zelenogorsk eller Novouralsk, hvor avfallet vil bli bearbeidet. Uranen tas ut av avfallet og blir sendt tilbake til opprinnelseslandet.

Resten av det radioaktive avfallet blir igjen i Russland. Uranen blir brukt som brensel til atomreaktorer.

Ifølge russisk lov er det forbudt å importere radioaktivt materiale til landet. Likevel skjer dette gjennom en avtale mellom Rosatom, det tysk-britisk-nederlandske selskapet Urenco og det franske selskapet Eurodif.

Motivet for eksport av radioaktivt avfall er økonomisk: Det er billigere å få bearbeidet avfallet i Russland enn å gjøre det hjemme. I tillegg tar Russland seg av restavfallet, som også er radioaktivt.

Flere demonstrasjoner

Det har vært lignende demonstrasjoner og protestaksjoner mot transport av atomavfall i Ekaterinburg og Tomsk i Russland, i Tyskland og Holland. Det har også vært demonstrasjoner mot den tyske ambassaden i Moskva.

Lederen for Russlands atomdirektorat, Sergei Kirienko, har uttalt at Russland nå bare oppfyller gamle kontrakter. Russland har i dag ikke teknologi til å bearbeide avfallet, derfor blir det bare lagret. Kirkienko har også uttalt at ingen nye kontrakter vil finne sted nå.

——————

OPPDATERING:

Torsdag 11. oktober, rundt kl. 17.00, ble Rashid og de andre demonstrantene løslatt. De venter nå på en rettssak der de står i fare for å bli bøtelagt for sine protester.