Nyheter

Putins NGO-lov har stengt ned 33 % av alle frivillige organisasjoner

Aleksandr Nikitin
Aleksandr Nikitin
Knut Bry

Publiseringsdato: 21. oktober, 2015

En ny rapport om frivillige organisasjoner og menneskerettigheter viser at en tredjedel av alle frivillige organisasjoner (NGOer) i Russland er lagt ned etter at “Fremmed agent”-loven ble vedtatt.

President Putin var så lite imponert over antallet NGOer som frivillig registrerte seg som «fremmede agenter» – en terminologi som i Russland assosieres med forræder – at han gav justisdepartementet fullmakt til på eget initiativ å stemple hvem som var fremmede agenter.

Listen over fremmede agenter økte således betraktelig, og druknet dusinvis av NGO i langvarige kostbare rettsaker for å renvaske seg, i tillegg til at de ble ilagt bøter som de ikke hadde ressurser til å betale. Flere grupper har valgt å avvikle sin NGO-status, mens andre har funnet alternative måter å drive sitt arbeid på.

Andre igjen har bestemt seg for å bare ignorere rettspåleggene og bøtene som fortsetter å balle på seg.

Les NRKs dekning av denne saken

Reduksjonen i antall NGOer er ingen tilfeldighet
Lederen for Perspektiva Prosjektet som står bak rapporten, Alexander Svinin, forteller at de var forsiktig med å trekke konklusjonen om at det var «Fremmed Agent»-loven som var årsaken til frafallet av NGOer, men tallenes tale var klar.

Alexander Nikitin, styreformann i Environmental Rights Center (ERC) Bellona i St. Petersburg, bekrefter at den nedadgående spiralen for operative frivillige organisasjoner i Russland ikke er noen tilfeldighet.

– Målsetningen til dagens maktapparat er å undertrykke sivil aktivitet over hele linjen. Således gir en rekke NGOer opp fordi spredning av frykt, finansielle problemer og byråkratiske hinder er verktøy som dagens maktregime besitter – og de bruker dem, sier Nikitin.

Les hele saken på vår engelske nettside

Ønsker du å støtte Bellonas Russlandarbeid med kr 100,-
Send SMS:
Bellona til 2490