Nyheter

Vil sette russiske biler på strøm

Publiseringsdato: 15. november, 2017

Skrevet av: Kjetil Grude Flekkøy

Bellona kjører på for å elektrifisere transportsektoren i Russland. Det startet med elbilbesøk i 1992 og sist en ladestasjon i Murmansk. En avtale signert denne uka kan starte noe mye større – særlig hvis Norge gjør sin del av jobben.

Elbil i Russland: Bellona startet det hele med et stunt i 1992 (se under). I sommer satte Bellona opp den første russiske ladestasjonen nord for polarsirkelen – og fikk en høythengende pris for den nå i høst, som «Beste utenlandske tiltak 2017».

På den store russiske energikonferansen SevTek i Murmansk by har regionmyndighetene og Bellona signert en intensjonsavtale om videre utbygging av ladestasjoner. De skal gi ladetilgang for elbiler helt fra den norske grensa til Murmansk.

 

Viktig start

– Dette er kjempepositivt. Vi har startet i det små med ladestasjonen i Murmansk sentrum. Denne intensjonsavtalen kan være startskuddet for å etablere mange flere, sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer. Han og viseguvernøren i Murmanskregionen, Evgenij Nikora, undertegnet avtalen sammen.

Murmansk_Intensjonsavtalen_underskrives Daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer. signerte ladestasjons-avtalen sammen med viseguvernør i Murmanskregionen, Evgenij Nikora. Credit: Bellona

– Infrastruktur MÅ på plass, folk må ha mulighet til å lade før de velger å kjøpe elektriske biler, sier han. – Vi håper og tror det vil komme på plass nå.

 

Stopp på norsk side

Nils Bøhmer er samtidig kritisk til Norges satsning i nord. Russere i elbil risikerer å stoppe litt etter å ha krysset grensa til Norge.

– Det er helt skandaløst. Nærmeste ladestasjon finnes i Alta. Det er for dårlig, slår Bøhmer fast. Korteste vei, via Karasjok, er vel 46 mil.

– Her må norske myndigheter, også de lokale i Kirkenes, virkelig kjenne sin besøkelsestid og snarest få opp flere ladestasjoner. Det må til om også russere skal kunne besøke Norge med elbil.

 

El-bil-stunt

Bellona har jobbet for å promotere elbiler i Russland siden starten av 90-tallet. Da la Bellona-skipet «Genius» til kai i Murmansk med det som var Norges første elbil om bord. Mer enn 1000 mennesker var innom kaia i Murmansk denne dagen for å se nærmere på den knøttlille elbilen.

Elbil på Genius i Murmansk 1992

 

Senere, i 2014, var Bellona de aller første til å kjøre en elbil fra Kirkenes til Murmansk.

 

Dyrt på strøm

Tesla_i_Murmansk_Bellona Bellona kjørte elbil fra Kirkenes til Murmansk for å signere ladeavtalen. Credit: Bellona

Men det er en vei å gå før elbil blir vanlig i Russland. I Norge skjøt salget i været etter 2010, godt hjulpet av en tydelig politikk med sterke insentiver for de som investerer i el-kjøretøy. I Russland er elbiler fortsatt avgiftsbelagt som fossilbiler og derfor relativt dyre.

I tillegg mangler det ladeinfrastruktur langs veiene i store områder, særlig nord for polarsirkelen.

– Dette ønsker vi å gjøre noe med. Vi er glade for at myndighetene i Murmansk ønsker å bidra til at det blir enklere for den gjengse innbygger i regionen og velge elektrisk. Luftforurensning har vært et problem i regionen, og særlig i Murmansk by. Elektrifisering av privattransport kan være med å løse dette problemet, sier Nils Bøhmer.