Nyheter

USA stopper all ny leting etter olje og gass

USAs president Joe Biden
USAs president Joe Biden
Michael Stoke/Flickr

Publiseringsdato: 1. februar, 2021

Skrevet av: Sunniva Furset

Nå trykker President Joe Biden på stoppknappen for leting etter ny olje og gass i en presidentordre. – En merkedag i historien, sier Frederic Hauge i Bellona.

President Biden kom med et tydelig budskap onsdag 27. januar. Etter å ha signert Parisavtalen på nytt, annonserte USA også et planlagt klimatoppmøte 22. april blant flere nye klimatiltak i en omfattende presidentordre.

Når USAs sittende president utgir ordre, er føderale myndigheter forpliktet til å følge opp. USAs nye klimapolitikk retter seg direkte mot egen oljeindustri, og Biden har satt flere ambisiøse klimamål:

  • Netto nullutslipp fra strømproduksjon. Biden vil kutte all CO2 (1,72 billioner tonn årlig) fra strømproduksjon innen 2035. Dersom målet oppnås vil det tilsvare redusert forbrenning av naturgass tilsvarende 8% av verdens naturgassproduksjon og redusere CO2-utslipp fra energisektoren i USA med 1,72 billioner tonn CO2/år.
  • Stans i nye olje- og naturgassleiekontrakter på føderal grunn og offshore farvann i den grad det er mulig. Det anslås at et slikt nasjonalt forbud vil redusere CO2-utslipp med 280 milliarder tonn årlig innen 2030.
  • Det beordres stans av milliarder av dollar i subsidier av olje-, kull- og gasselskaper.
  • USA vil verne om 30 prosent av sine land- og havområder og fordoble strømproduksjon fra offshore vindkraft innen 2030.

Den nye politiske ledelsen mener dette vil lede USA på rett kurs mot å redusere sin andel av verdens CO2-utslipp. Administrasjonen sier at klimatiltakene vil bygge på moderne og bærekraftig infrastruktur og samtidig gjenopprette vitenskapelig integritet hos føderale myndigheter.

27. januar vil bli en merkedag i historien. USA er et av verdens viktigste land i klimakampen, og etter fire år med klimapolitisk vandalisme gir president Biden signaler om at USA nå kan komme på rett kurs, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.

Klimakrisen skal være midtpunktet for utenriks- og sikkerhetspolitikken

Biden erklærte også at klimakrisen skal være navlen for USAs utenrikspolitikk og i sikkerhetspolitikken framover. Biden stempler de pågående klimaendringene i verden som en nasjonal sikkerhetsrisiko for USA. FN har tidligere erklært at klimaendringer er en av de største sikkerhetstruslene verden står overfor.

I den første telefonsamtalen Joe Biden hadde med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, var Biden tydelig på at klimakrisen er en av de viktigste sakene han skal samarbeide med NATO om. – Vi har et hav med arbeid foran oss, fra Covid-19 til klima, til å takle sikkerhetsutfordringer, sa den påtroppende presidenten til Stoltenberg i en telefonsamtale.

Bidens nye klimagrep viser globalt lederskap

Biden er soleklar på at verden må finne løsningene på klimakrisen, samtidig som vi står midt i en global pandemi.

Biden har også fått med seg tidligere utenriksminister John Kerry i administrasjonen. Han er Bidens internasjonale klimautsending, også titulert som USAs nye klimatsar. Kerry har sagt til New York Times at han ønsker å se USA kunngjøre nye og mer ambisiøse utslippsmål i forbindelse med det kommende klimatoppmøtet 22. april. I Bellona vil man følge nøye med på hvilke forpliktelser og utslippsmål den norske regjeringen vil melde til klimatoppmøtet i USA senere i vår.

Samtidig som Biden tar store avgjørelser, deles det fremdeles ut nye olje- og gasslisenser her hjemme. Det er en skam, sier Frederic Hauge.

Les også:

John Kerry trakk fram det planlagte karbonfangstanlegget HeidelbergCement i Brevik i sin første offisielle tale som klimautsending forrige uke.