Nyheter

Kulda sier ingenting om den globale oppvarmingen

(Foto: Wikimedia Commons)

Publiseringsdato: 12. januar, 2010

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

At det er kaldt mange steder i Norge, betyr ikke at den globale oppvarmingen er svakere enn antatt. Det sier flere ledende klimaforskere, som påpeker at en over tid uansett vil se perioder med både varmt og kaldt vær.

Etter at gradestokken har vist temperaturer ned mot både minus 20 og 30 mange steder i landet, har kanskje enkelte begynt å lure på om denne globale oppvarmingen ikke er så sterk likevel. En tydelig sint og frustrert Carsten O. Five blogger om temaet hos na24, og hevder at ”ikke et pip kommer fra klimaforskerne nå når gradestokken synker og synker”. Men på både cicero.uio.no og bjerknes.uib.no, henholdsvis Cicero Senter for klimaforskning og Bjerknessenterets nettsider, er det artikler om det kalde været og klimaendringer.

Hos klimaforskningssenteret Bjerknessenterets påpeker Erik Kolstad at det på sørspissen av Grønland har vært plussgrader samtidig som det har vært beinkaldt her i Norge.

Svingninger nord i Atlanterhavet

Kolstad får støtte av Pål Prestrud, direktør ved CICERO Senter for klimaforskning, som i Aftenposten kan fortelle at en over tid vil se perioder med varmere og kaldere vær:

– En slik periode som det vi nå har, er ikke unormal, sier han.

I sin artikkel skriver Kolstad videre om flere studier over lang tid som har avdekket det som kalles for Den nordatlantiske oscilliasjon (NAO). Dette er en pendelaktig temperatursvinging som innebærer at det gjerne kan være svært ulike temperaturer på ulike steder i områdene rundt det nordlige Atlanterhavet. På et senere tidspunkt kan det gjerne være stikk motsatt. Allerede på 1700-talet ble det avdekket slike svingninger mellom Grønland og Danmark, og liknende funn har blitt gjort senere.

Gjennomsnittstemperaturen har gått opp

Ifølge Kolstad er det godt mulig at temperaturen her i Norge kan bli relativt høy i løpet av den kommende tiden:

– Disse ukene har NAO ikke uventet vært i en kald fase, men dette kan snu i løpet av vinteren, skriver han.

Han minner videre om at verdens årlige gjennomsnittstemperatur har økt med nær én grad de siste hundre årene, og at dersom vi skulle få kalde vintre i Norge i noen år, vil ikke det ha noen merkbar innvirkning på denne trenden.

I desember kom nye tall fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) som konkluderer med at de ti varmeste årene globalt har vært fra 1998 og utover. Det er altså ingenting som tilsier at kuldebølgen vi nå opplever i nord er et signal om at verden blir kaldere, skriver cicero.uio.no.