
Skal samarbeide for å utvikle grønne batterier
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
Nyheter
Publiseringsdato: 17. januar, 2018
Skrevet av: Kjetil Grude Flekkøy
Nyheter
Elvestuen har lang erfaring og stor kunnskap om flere av de store sakene innenfor klima og miljø i Norge. Dette er et godt utgangspunkt, men det skaper forventninger og fallhøyde.
– Det forplikter. Vi har store forventninger til Venstre og Elvestuen særlig på tre punkter: Vern av Barentshavet, CO2-fangst og elektrifisering ikke bare av biler, men også av anleggsplasser og kystskipstrafikken, sier Frederic Hauge.
– Ola Elvestuen har en svært viktig jobb å gjøre med å sikre videre satsning på CO2-fangst og –lagring (CCS). Målet om tre fullskala-anlegg for CO2-fangst i Norge innen 2022 må på plass, sier seniorrådgiver for CCS i Bellona, Olav Øye.
Bellona har tidligere slått fast at CO2-fangst er helt avgjørende om vi skal nå 2-gradersmålet, som nå også er lovfestet. Likevel valgte den blåblå regjeringen i 2018-budsjettet å stryke nesten hele bevilgningene til CCS.
Tidligere år er det brukt omkring 300 millioner årlig på forstudier, som grunnlag for å bygge inntil tre fullskalaanlegg. Å bygge disse vil koste ca 12 milliarder kroner.
– Å utsette dette er noe Venstre ikke kan være bekjent av, og som medfører store ekstra utslipp og kostnader på sikt. Miljøet blir taperen, mener Olav Øye.
– Vern av Lofoten, Vesterålen og Senja må ikke bety full gass i Barentshavet. Oljeutvinning i Arktis er svært kontroversielt. Økt aktivitet i Barentshavet må utfordres av den nye klimaministeren, mener Bellonas Arktis-rådgiver, Sigurd Enge.
Tirsdag kunngjorde Olje- og energidepartementet rekordmange nye utvinningstillatelser – 75 nye – i såkalte ”forhåndsdefinerte områder” på norsk sokkel, i TFO 2017.
Mandag sendte de også ut et forslag om 103 nye blokker i TFO 2018. 56 av disse ligger i Barentshavet.
I regjeringserklæringen varslet regjeringen også at det nordlige Barentshavet kan åpnes for petroleumsvirksomhet.
– Det er uhørt om de øker trykket mot Barentshavet for å kompensere for vernet av havområdene ved Lofoten, Vesterålen og Senja. – Det er en skandale om et parti som kaller seg grønt vil tillate boring i så sårbare områder, sier Enge.
– Elvestuen må sørge for å få laget en nasjonal handlingsplan for å elektrifisere ikke bare biler, men også anleggsplasser og skip i kysttrafikk innen 2030.
Både anleggsmaskiner og skip bidrar med betydelige CO2-utslipp.
– De kan og bør gjøres utslippsfrie, sier rådgiver for energi og transport i Bellona, Christina Ianssen. – Utvikling av el-drevne maskiner er godt i gang, og som byggherrer og store innkjøpere kan stat og kommuner stille miljøkrav til utbyggerne.
Også kysttrafikken er på vei til å elektrifiseres, men skal det virkelig monne, stiller det også store krav til infrastruktur, særlig krafttilførselen, sier Ianssen.
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
– Dette er fullstendig anti-vitenskapelig og knusende for Norges omdømme som miljønasjon, sier Martin Sveinssønn Melvær i Bellona i en kommetar til a...
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
– Det er med stor glede jeg kan informere om at Stein Lier-Hansen – nåværende administrerende direktør i Norsk Industri – vil bli engasjert av Bellon...