Havets julekalender
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
Nyheter
Publiseringsdato: 27. juni, 2022
Skrevet av: Signy Fardal
Nyheter
Han var 18 år og proff fotballspiller i Heerenveen i Nedreland. Innimellom kamper og trening satt han mye på hotellrommet og leste. Spesielt var det er lengre reportasjeserie i den britiske avisa The Guardian som opptok han. Reportasjeserien «Keep it in the ground», som handlet om klimaendringene og det kommende klimatoppmøtet i Paris, førte til et unikt klima- og miljøengasjement og etableringen av We play green.
–Jeg var, i likhet med mange andre unge, utrolig redd og bekymret for klimaendringene og kjente mye på klimaangst på den tiden, forteller Morten Thorsby (26) i denne ukas episode av Bellona-podkasten Klodebry.
I podkasten snakker han blant annet om da han, etter to sesonger i Nederland, ville slutte å spille fotball.
–Jeg tenkte at «dette er ikke verdt det – jeg vil holde på med noe viktigere. Her driver jeg og spiller fotball – ikke er jeg noe særlige god heller, forteller han i Klodebry.
Etter et krisemøte med foreldrene, bestemte han seg for å fortsette.
–Mine foreldre sa til meg at det beste jeg kan gjøre for kloden er å bli så god som mulig i fotball og bruke å den rollen til å spre bevisstehet og kunnskap om klima-og miljøproblemer ut til et publikum som foreksempel politikere ikke når. Så jeg tenkte mye på hva jeg kunne bidra med, forteller han.
Rådet Thorsby fikk i krisemøtet med familien da han var 18 år har vist seg å være et godt råd, både for Thorsby og for klimakampen.
I fjor sommer etablerte Thorsby non-profit kampanjen We play green, som har som mål å skape en bærekraftig fremtid i sport ved å bruke fotballspillere- og klubbers plattformer til å skape oppmerksomhet og inspirasjon rundt miljø og bærekraft.
På klimatoppmøtet i Glasgow, COP26, inviterte Bellona og Sahara Forrest Project Morten Thorsby til å snakke om We play green. I innlegget utfordret Thorsby fotballklubben Vålerenga til klimaduell, og i juni inngikk Vålerenga et samarbeid med We play green.
Thorsby spiller med drakt nummer 2, og dette symboliserer 2-gradersmålet i Paris-avtalen. Han har etablert #2community, en gruppe med profesjonelle fotballspillere som ønsker å bruke sin stemme og sine plattformer til å spre budskapet om de klimautfordringene vi står ovenfor.
–Jeg startet We play green for å involvere flere fotballspillere til å bli med meg å spre budskapet ut i forballverden. Jeg har et begrenset publikum, jeg trenger flere til å bli med. Og heldigvis blir det stadig lettere å snakke om denne tematikken, også i fotballgarderoben. Da jeg begynte å snakke om disse tingene i 2015 var det null forståelse, men nå begynner folk å skjønne hva jeg snakker om, sier Thorsby.
Bli bedre kjent med Morten Thorsby og hør mer om We Play green i podkasten Klodebry, som du finner i Apple Podcast her eller i Spotify her.
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...
Bellona har deltatt på klimaforhandlingene siden starten, og noterer framgangen innen kvotehandel og finansiering som viktige skritt i riktig retning...