Nyheter

37 års miljø- og klimakamp

Det var god stemning under arrestasjon og rettsak i forbindelse med Bellona-aksjonen mot Ross-rigg. Selv skipspapegøyen ble tatt med i arresten.
Det var god stemning under arrestasjon og rettsak i forbindelse med Bellona-aksjonen mot Ross-rigg. Selv skipspapegøyen ble tatt med i arresten.
Bellona

Publiseringsdato: 17. november, 2023

Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge

Gjennom snart fire tiår har Bellona vært en pioner og spydspiss i norsk og internasjonalt miljø- og klimaarbeid. Vi har tatt et dypdykk i historiske bilder, nyhetsartikler og rapporter og laget en oversikt over hvordan arbeidet i organisasjonen har utviklet seg.

Den stolte historien

Bellonas tidslinje

På tidslinjen kan du blant annet lese om hvordan Bellona på FNs aller første miljø- og klimatoppmøte i Rio de Janeiro i 1992 avslører massiv dumping av radioaktivt avfall fra gamle Sovjetunionen i Barents- og Karahavet. Tallene de unge nordmennene presenterer, skaper furore. Ingen har trodd at så mye atomavfall var dumpet i havet, og at dumpingen fortsatt pågår. Snart går nyheten verden rundt. I årene som følger blir oppslagene etterfulgt av mange tusen artikler i all verdens aviser og magasiner, inkludert CNN og BBC. Deltakelsen på klimatoppmøtet i Rio starter Bellonas omfattende arbeid på de internasjonale klimaforhandlingene (COP).

F.V. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft, Fredric Hauge (Bellona), Svein Tore Holsether (Yara), Kristin Halvorsen (CICERO), Christiana Figueres - Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) og Utenriksminister Børge Brende. Det var god stemning på Operataket under lanseringen av det norske samarbeidet under COP21 i Paris.
F.V. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft, Fredric Hauge (Bellona), Svein Tore Holsether (Yara), Kristin Halvorsen (CICERO), Christiana Figueres – Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) og Utenriksminister Børge Brende. Det var god stemning på Operataket under lanseringen av det norske samarbeidet under COP21 i Paris.

Med media og politiet hakk i hæl

Bellona har en lang og stolt historie med å kjempe frem miljø- og klimaløsninger. Det innebærer også at når alle demokratiske virkemidler er prøvd, uten at de fører frem, så tyr vi til sivil ulydighet. Det blir etter hvert mange aksjoner rettet mot styringsmakter, industriaktører og ikke minst oljenæringen – både til lands og til havs – med politi og media på slep.

Frederic Hauge legges i bakken av Politiet og intervjues samtidig av NRK under aksjonen mot Hydro på Notodden.
Frederic Hauge legges i bakken av Politiet og intervjues samtidig av NRK under aksjonen mot Hydro på Notodden.

En kamp på liv og død

tidslinjen kan du lese om den fem år lange kampen som følger da Bellona-medarbeider Aleksandr Nikitin blir arrestert og tiltalt for spionasje i Russland. Bellona vinner over FSB, KGBs arvtaker, på russisk jord. Aldri tidligere har noen seiret over KGB i en åpen rett, aldri er noen blitt frikjent for spionanklager.

FSB (KGB) arresterer Bellonas Aleksandr Niktin og kampen for å få ham løslatt starter.
FSB (KGB) arresterer Bellonas Aleksandr Niktin og kampen for å få ham løslatt starter.

Fra å peke på problemene til å utvikle løsningene

Bellona starter sitt arbeid med å avsløre miljøkriminalitet og løfte problemene fram for offentligheten. Etter hvert innser vi at det er enda viktigere å identifisere miljø- og klimaløsningene og sørge for at de blir implementert.

tidslinjen kan du følge denne utviklingen og lese om Bellonas arbeid med å få karbonfangst og -lagring (CCS) på agendaen i Norge og EU. Om hvordan klimaløsningen Sahara Forest Project blir mottatt på klimatoppmøtet i København, hvordan Ocean Forest blir en av Europas største tareprodusenter og satsningen på batterier som klimaløsning.

2009 er et viktig år da Bellona blant annet lanserer 101 Sollutions og Sahara Forest Project og sikrer seg et offisielt samarbeid med FN og København kommune under klimatoppmøtet COP15.
2009 er et viktig år da Bellona blant annet lanserer 101 Sollutions og Sahara Forest Project og sikrer seg et offisielt samarbeid med FN og København kommune under klimatoppmøtet COP15.

Og mye, mye mer…

Les her: Bellonas tidslinje

TIME Magazine hedret i 2007 Frederic Hauge som en av verdens ”Heroes of the Environment”.  Foto: Marcus Bleasdale for TIME