Nyheter

Stadig mer farlig avfall i biler

Bellonas prosjekt Bilpatologene har kuttet to biler på langs, for å undersøke innholdet i bilen. Biler inneholder store mengder farlig avfall.
Foto: Knut Bry

Publiseringsdato: 21. november, 2008

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Økningen av farlig avfall i bil er enorm. Det viser Bellona og Bilpatologenes svært detaljerte demontering av bilvrak. Dagens regelverk for avfallshåndtering tar ikke hensyn til miljøgiftene i bil.

Under et regn av gnister har Bellona og Bilpatologene delt to biler på langs. En 2007-modell og en 1988-modell har blitt demontert ned til minste detalj i løpet av et par uker.

Formålet med denne litt alternative bilopphogginga er å undersøke hva bilen inneholder. Undersøkelsen bekreftet Bilpatologenes verste mistanker. Her er mye farlig avfall knyttet til økt mengde elektronikk i biler.

– Det er uforsvarlig å la slike miljøgifter flyte rundt. Det er på høy tid at myndighetene krever en mye bedre og mer omfattende miljøhåndtering av bilvrak, sier Olaf Brastad, fagrådgiver og styreleder i Bellona.

EE-avfall

Biler er mer og mer satt sammen som eksempelvis datamaskiner.

– Når du kaster PC, vaskemaskin eller mobiltelefon er miljøkravene strenge, men du kan kvitte deg med bilvrak uten å ofre miljøet en tanke. Det henger jo ikke på greip, sier Brastad.

bodytextimage_BRY-Thomas.jpg Photo: Foto: Knut Bry

Se en bil bli kløyvd i to på AftenpostenTV.