Havets julekalender
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
Nyheter
Publiseringsdato: 11. august, 2020
Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge
Nyheter
– Det er nyttig med produkter som er brannhemmende, fettavstøtende, og insektdrepende, men det betyr dessverre ofte at produktene blir miljøskadelige. For eksempel er DDT og asbest i dag kjent som miljøgifter, men en gang ble stoffene ansett som vidundermidler, sier Martin Sveinssønn Melvær, seniorrådgiver innen industri i Bellona.
Les Bellonas notat: Miljøgiftene må ut av sirkulærøkonomien
Bellona har siden oppstarten kjempet for å ta giftstoffene ut av kretsløpet. Fra en situasjon på 1980-tallet hvor det foregikk ukontrollert dumping i naturen, har vi gjort store forbedringer med innføring av systemer for rensing, innsamling og uskadeliggjøring av miljøgiftene, og forbud mot de verste stoffene.
– Likevel har man ikke lykkes med å hindre tilførselen av nye giftstoffer, noe som blant annet skyldes en svært så innovativ kjemikalieindustri – som finner opp et nytt stoff hvert tredje sekund, opplyser Melvær.
Europeisk regelverk krever testing før stoffene tas i bruk, men det er utfordrende å gjøre dem forbudt.
– Det tok 20 år fra man oppdaget at PCB var skadelig til det ble forbudt – og når det gjelder asbest tok det opp mot 100 år, forteller han.
Farlig avfall forventes å øke med 29%
Resultatet er at mengden farlig avfall, altså avfall med et skadelig innhold av miljøgifter, er forventet å øke med 29 % frem mot 2030. Økt mengde farlig avfall skyldes ikke bare overforbruk, men også at vi blir bedre på rensing og innsamling av giftstoffer som tidligere endte i naturen.
– Slik kan økt mengde farlig avfall også sies å være noe positivt. Utfordringen er imidlertid at kapasiteten i dagens behandlingsanlegg for farlig avfall snart er brukt opp, og systemene må fornyes i løpet av kort tid, advarer Melvær.
I tillegg finner betydelige mengder farlig avfall veien ut av systemene gjennom miljøkriminalitet. Noen av de verste eksemplene på dette er når gamle skip smugles til lavkostland for opphugging – noe Bellona har satt fokus på i to tiår.
Sirkulærøkonomi løser ikke dette problemet
Arbeidet for å få miljøgiftene ut av kretsløpet blir minst like viktig i en sirkulær økonomi, og Bellona ser behov for en sterkere bevissthet om dette.
– Resirkulering av materialer med miljøgifter kan videreføre giftstoffene til nye produkter og spre dem i samfunnet slik at de ender med å gjøre stor skade på mennesker og miljø. Vi risikerer dermed at løsningen i stedet skaper et enormt giftproblem, påpeker Melvær.
Bellona anbefaler følgende:
Politisk cocktailparty på Klimahuset
Onsdag 13. august kl 10.00 møter Bellonas Martin Melvær blant andre klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn og adm. dir. i Norsk Industri, Stein Lier Hansen på Klimahuset for å diskutere «Hvis målet er en hel-sirkulær økonomi – hva gjør vi med giftslantene vi ikke ønsker i ringdansen?»
Arrangementet er åpent for alle via stream på Facebook
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...
Bellona har deltatt på klimaforhandlingene siden starten, og noterer framgangen innen kvotehandel og finansiering som viktige skritt i riktig retning...