Nyheter

Gift i alle mandariner

Publiseringsdato: 5. desember, 2000

Skrevet av: Marius Holm

I følge tall fra det danske næringsmiddeltilsynet, er det rester av sprøytegift i over 90 prosent av mandarinene på det danske markedet. Det samme er trolig tilfelle i Norge.

Det danske fødevaredirektoratet har foretatt stikkprøver i julens populære frukter, nemlig mandariner og appelsiner. Resultatene viser at nesten all sitrusfrukt inneholder rester av sprøytegift, melder den danske internettsiden Greeninfo.dk. Det er blant annet funnet parathion-metyl som forbudt i Norge og Danmark, og som har forårsaket mange alvorlige tilfeller av forgiftning i USA.


Gjelder også Norge

Frukten som er undersøkt i Danmark, er i hovedsak importert fra Israel, Spania, Hellas, Italia og Marokko. Det samme gjelder mandariner som selges i Norge, og det er ingen grunn til å tro at norsk julefrukt inneholder mindre gift enn den danske.


Økologisk er trygt

Også frukt som markedsføres som økologisk har blitt undersøkt, og her er det ikke gjort noen funn av sprøytegift. Det tyder på at økologisk merking av importert frukt er til å stole på. Men i Norge er tilgangen på økologiske mandariner begrenset, så mandarinelskende nordmenn må stort sett tåle at man får litt gift på kjøpet.


Pass på barna

Likevel er det ikke farlig å spise mandariner, fordi mesteparten av giftrestene sitter i skallet, som de færreste av oss spiser uansett. Det danske næringsmiddelstilsynet anbefaler derfor danskene å spise mye sitrusfrukt, fordi det er sundt. Men pass på at barna ikke sutter på uskrellede mandariner. Heretter bør nok fruktfatet merkes «oppbevares utilgjengelig for barn»!