Nyheter

Persson skeptisk til oljeboring i Barentshavet

Publiseringsdato: 4. november, 2005

Skrevet av: Helle Veiersted

Sveriges statsminister Gøran Persson sier han er urolig for miljøkonsekvensene av oljeboring i Barentshavet. Han mener man nå må ta miljøet på alvor og planlegger å gjøre Sverige uavhengig av olje innen 2020.

Uttalelsene fra Persson kom i forbindelse med en tale under partikongressen i Malmø denne uken. I sitt innlegg som omhandlet solidaritet, sa Persson at han vil opprette en miljøkommisjon for å realisere sin visjon om det ”gröna folkhemmet”. Visjonen innebærer å gjøre Sverige uavhengig av olje innen 15 år. Dette skal hovedsakelig skje ved å fase ut bruk av olje til husoppvarming, samt å bytte ut bensin og diesel med mer miljøvennlige drivstoff.

– Vi skal produsere energi som ikke gir avfall som må lagres i tusenvis av år eller som skader klimaet, sa Persson, i følge den svenske avisen Dagens Nyheter. – Vi må transportere oss selv og våre varer slik at det ikke skader naturen. Markedet klarer ikke det, det må politikken gjøre, sa han.

Urolig
Etter talen fikk Persson spørsmål om hva han syntes om oljeboring i Barentshavet. – Jeg er urolig. Miljørisikoen er betydelig, en ulykken kan bli katastrofal, sa den svenske statsministeren.

Persson la også vekt på at miljøarbeidet er viktig for å skape solidaritet. Han ga blant annet sterkt uttrykk for sin skuffelse over USAs håndtering av katastrofen som oppstod i kjølevannet av Katrina.

– Solidaritet med de eldre, solidaritet med kommende generasjoner – men ikke et samfunn som USA der mennesker ble etterlatt når orkanen Katrina slo til, sa Göran Persson.